Trodnevnica sv. Ani u filijalnoj crkvi svete Ane u Zvirovićima slavi se 23., 24. i 25. srpnja.                   Pobožnosti sv. Ani počinju u 19,00 sati, i potom sv. Misa. Pola sata prije sv. Mise je mogućnost sv. ispovijedi.                   Na uočnicu 25. srpnja, nakon sv. Mise bit će procesija s kipom sv. Ane i blagoslov djece.                   Svete Mise na svetkovinu sv. Ane, u ponedjeljak 26. srpnja, su ujutro u 9,30 sati i navečer u 19,00 sati.                                                                                Aktualni župni list

U SPOMEN NA HRVATSKE VITEZOVE - 8.11.2013.

   ‘’ONI SU ŽIVJELI DA DRUGOME ŽIVOTE DAJU I OSIGURAVAJU. IZVRŠILI SU SVOJU DUŽNOST I SADA MIRNO ČEKAJU USKRSNUĆE. A TI ŠTO PROLAZIŠ MIMO, POGLEDAVŠI  OVAMO  RECI: Bože, Ti im budi plaća!’’

   Manifestacija ‘’U SPOMEN NA HRVATSKE VITEZOVE’’ ima za cilj otrgnuti od zaborava sve one koji su za domovinu dali ono najvrjednije što se može dati – život svoj. Tako je i ove godine, već sedamnaest godina zaredom, tradicionalno obilježen taj događaj 8. studenoga, s početkom  u 10.30 sati, na dan pogibije Božana Šimovića. U Zvirovićima je kod spomen obilježja odana zaslužena počast svim poginulim braniteljima koji su nas zadužili svojom žrtvom, i u naslijeđe nam ostavili slobodu.

Na poseban način smo se prisjetili 77 žrtava II. svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci, kao i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu. Evo im imena: Ivan Šimović, Josip Bule, Lenko Bule, Jure Brajković, Zoran Pavlović, Žarko Lauc, Ante Sušac, Željko Ereš i Božan Šimović.
Nijedan od njih nije išao u rat s mišlju o materijalnom bogatstvu ili tražeći vlastitu korist, već su nesebično branili hrvatsko tlo kojim danas hodamo, i sve to bez straha – jer se hrabar vojnik nikada ne boji.
Organizator ovog svečanog komemorativnog skupa je Koordinacija udruga Općine Čapljina u suradnji s MZ Zvirovići i Prćavci, a pokrovitelj je bilo Poglavarstvo Općine Čapljina na čelu s načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.
Načelnik Vidić obratio se skupu osvrćući se na žrtvu koju su poginuli branitelji podnijeli za naše bolje sutra, hrabro koračajući naprijed kako bi obranili dom i rod svoj. Njihovu veličinu pamtimo i spominjemo svake godine kako u Zvirovićima, tako i na svim drugim mjestima u njihovu čast. U kontekstu o događajima u Vukovaru, pozvao je da ukinemo podjele, i svi činimo jednu istu kolonu.
Pročitani su i brzojavi povodom obljetnice onih koji nas “tiše od sjene prate na svim našim pohodima’’. Tim putem obratili su se general zbora HVO gosp. Stanko Sopta, brigadir Josip Bevanda, te načelnik grada Metkovića Božo Petrov.
Ispred spomen obilježja položili su cvijeće i zapalili svijeće, u znak zahvalnosti:

-izaslanstva MZ Zvirovići i Prćavci
-načelnik Općine Čapljina i koordinacija udruga Čapljina
-izaslanstvo predsjedatelja Vijeća ministra BiH, gosp. Vjekoslava Bevande
-izaslanstvo ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a
-izaslanstvo HVIDRA-e grada Mostara
-izaslanstvo Općine Čitluk na čelu s načelnikom gosp. Ivom Jerkićem i koordinacija udruga Čitluk
-izaslanstvo Općine Stolac na čelu s načelnikom gosp. Stjepanom Boškovićem i koordinacija udruga Stolac
-izaslanstvo HDZ-a BiH
-izaslanstvo HSP-a
-izaslanstvo HDZ-a 1990.
-djeca i učitelji OS Zvirovići i Prćavci, te
-izaslanstvo Ministarstva obrane i oružanih snaga BiH.

Nakon prigodnog programa, u 11.00 sati je slijedilo svečano misno slavlje koje je predvodio župnik don Ivo Šutalo, uz koncelebraciju don Blaža Ivande.
Kako je evanđelje govorilo o gospodaru kojemu upravitelj potkrada imanje, don Ivo je istaknuo kako u današnjem vremenu mnogi koriste svoje položaje na bilo kojoj razini kako bi potkradali imanje i bogatstvo svima nama darovano od Boga, tj. svoju domovini u i svoj narod. Koriste svoje položaje kako bi ostvarili osobne ili obiteljske interese.  A narodu kako bude! S druge strane i izginuli branitelji imali su svoje položaje. Njihovi položaji bili su na prvoj crti bojišnice, rovovi, bunkeri, kote, brda, blato, mokrina, snijeg i kiša. Svoje položaje oni su iskoristili tako da su dali sve od sebe da se ostvari opći interes našega hrvatskoga naroda, neprocjenjiva sloboda, a za sebe nisu ostvarili ama baš ništa. Štoviše, izgubili su najviše što su imali, svoj vlastiti život. Mnogi su danas od sinova roda svoga potkradanjem domovine postali izrodi dok su izginuli branitelji ostali na ponos svima nama jer su zauvijek ostali pošteni sinovi roda svoga! Učimo se od njih danas, te činimo kao što su oni činili za svoj narod kako bismo ostali zauvijek u sjećanju svih kao pošteni sinovi roda svoga, a ne kao izrodi, zaključio je don Ivo.

Budući da vojarna u Čapljini nosi ime pok. Božana Šimovica, dan prije Oružane snage BiH su upriličile zahvalnost prema njemu i svim ostalim poginulim braniteljima. U vojnoj kapelici je služena sv. misa s početkom u 13.00 sati koju je predvodio vojni kapelan don Ivan Turudić, uz koncelebraciju don Ive Šutala, na kojoj smo se prisjetili pokojnog Božana i pokojnog Ante Primorca, kao i svih ostalih branitelja. Neposredno prije, ispred biste pokojnog Božana cvijeće su položili: obitelj, izaslanstvo nacelnika Općine Čapljina sa koordinacijom udruga, te predstavnici Oružanih snaga. Nakon sv. mise za sve goste i uzvanike upriličen je domjenak u vojničkom klubu.

Sa istim ciljem išli su hrabro naprijed, za taj cilj časno poklonili život našoj Domovini, a nama osigurali bolju i ljepšu sadašnjost i budućnost. Neka ovaj dan bude trajno sjećanje, koje će slijediti svaki hrvatski dom.

Ana Šimović

  • misa-kod-kriza-2013-01
  • misa-kod-kriza-2013-02
  • misa-kod-kriza-2013-03
  • misa-kod-kriza-2013-04
  • misa-kod-kriza-2013-05
  • misa-kod-kriza-2013-06
Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina