Mise u Svetištu sljedeće nedjelje u 8:00 i 11:00, te u Zvirovićima u 9:30 sati.                                                                   Aktualni župni list

SV. STJEPAN U STUBICI - 26.12.2013.

   Zaštitnik Stubice je Stjepan Prvomučenik. Njegov blagdan slavi se drugog dana Božića, 26 prosinca. I ove, 2013. godine, svetu Misu slavili smo u Stubici, u 11 sati.

Skupio se lijep broj vjernika da proslave svoga zaštitnika. Misu je predvodio nas župnik don Ivo. Pjevanjem božićnih pjesama stubički zbor je uljepšao svetu Misu, a svirali su također i stubički svirači. Župnik je na propovijedi  istaknuo Stjepanovu spremnost da propovijeda za Krista, da djeluje za Krista i na koncu da spremno položi svoj život za Isusa. Istaknuo je kako bismo svi trebali biti spremni živjeti svoje svakodnevne križeve, nositi svoje bolesti, strpljivo podnositi svoju životnu patnju i hrabro svjedočiti svoju vjeru kršćanskim primjernim životom.
Vjernici diljem svijeta obilježavaju blagdan Svetog Stjepana, prvog Kristova mučenika koji je bio i jedan od sedmorice đakona u ranim počecima Crkve. Nazvan je prvomučenikom jer je bio prvi koji je za Isusa posvjedočio svojom krvlju nakon njegova uskrsnuća, a već kroz 2000 godina njegov primjer mučeništva svijetli na svim oltarima katoličkih crkava u svijetu i daje primjer hrabrosti, ljubavi i vjerničke nepokolebljivosti. Napose nas zadivljuje i potiče njegov primjer praštanja neprijateljima koji su ga nemilosrdno kamenovali i mislili da su ga ušutkali za sva vremena. Međutim, tek tada započinje njegovo pravo svjedočanstvo. Njegov primjer potaknuo je tolike muževe i žene da žive odvažno svoju vjeru, da strpljivo i mučenički podnose svoje svakodnevne križeve i da prihvaćaju, i s ljubavlju podnose, svakog čovjeka koga susreću u životu, napose svoje ukućane i susjede.
Sveti Stjepane, iskreno te molimo, pomozi svojim svetim zagovorom našu Stubicu i njezine vjernike da uvijek budu spremni živjeti kršćanski, da budu spremni podnositi još bolje i kršćanskije svoje životne patnje, a napose da budu spremni i odvažni na međusobno podnošenje i bratsko praštanje, baš onako kako si ti bio spreman oprostiti svojim neprijateljima.

Emilija Jelčić

  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-01
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-02
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-03
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-04
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-05
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-06
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-07
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-08
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-09
  • sveti-stjepan-u-stubici-2013-10
Free counters! 

© 2012 - 2019 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina