Mise u Svetištu sljedeće nedjelje u 8:00 i 11:00, te u Zvirovićima u 9:30 sati.                                                                   Aktualni župni list

OTVORENA VRATA MILOSRĐA U NAŠEM SVETIŠTU

   Papa Franjo svojim je apostolskim pismom Lice milosrđa, 11. travnja 2015. najavio izvanrednu Svetu godinu milosrđa. Ta godina  započla je na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Marijina, 8. prosinca 2015., a završiti će na svetkovinu Krista Kralja, 20. studenoga 2016.

U svim biskupijama u svijetu tako je Sveta godina milosrđa započela na Treću nedjelju Došašća, 13. prosinca 2015. 
Vrata milosrđa. Na svetkovinu Bezgršenog začeća Papa je u Rimu otvoriti Sveta vrata Vatikanske bazilike i tako su ona postala Vrata milosrđa. Na Treću nedjelju Došašća, 13. prosinca, Papa je otvorio i Sveta vrata Lateranske bazilike, a bila su otovorena i sva druga vrata papinskih bazilika.
Biskup Perić je za naše hercegovčake biskupije odredio da se Sveta vrata milosrđaotvore na katedralnim crkvama, crkvama svetišta, te u nekim samostanskim crkvama. To su: katedrala Marije Majke Crkve u Mostaru, katedrala Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju, svetište Presvetoga Srca Isusova u Studencima, svetište Kraljice Mira u Hrasnu, te u crkvama sv. Petra i Pavla u Mostaru, Sv. Ante na Humcu, Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, Sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu i Sv. Ivana Krstitelja u Konjicu. 
Potpuni oprost u Godini milosrđa moći će se dobiti u svim župama prigodom slavlja Naslovnika ili Patrona župe, a u gore navedenim župama može se dobiti potpuni oprost tijekom cijele godine u prigodi osobnih ili župnih hodočašća. Potpuni oprost zahtijeva da se ispovjedimo, pričestimo na svetoj Misi, izmolimo Vjerovanje i izmolimo Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na nakanu Svetoga Oca.
Papina je želja, gotovo vapaj: “Kako samo želim da nadolazeće godine budu prožete milosrđem, da bismo išli ususret svakoj osobi, noseći Božju dobrotu i nježnost. Neka do svih, i vjernika i onih koji su udaljeni od vjere, dopre balsam milosrđa kao znak Božjega kraljevstva već prisutna među nama!”


U našem hercegovačkom svetištu i župi Presvetoga Srca Isusova  Vrata milosrđa  službeno su otvorena na Treću nedjelju Došašća, 13. prosinca 2015., na svetoj Misi u 11 sati. Župnik don Ivo Šutalo, kao ljubuški dekan i osobni Biskupov delegat za ovu prigodu, svečano je otvorio Vrata Milosrđa i predvodio svetu Misu. Svečanim procesijskim dolaskom s ministrantima, križem, svijećama i kadionicom župnik je pred vratima župne crkve i svetišta započeo službeni liturgijski obred Otvaranja Vrata. Zatim je pokadio Vrata, blagoslovio crkveni ulaz, te zajedno s ministrantima u procesiji prišao oltaru, okadio ga i nastavio svetu Misu, dok je mješoviti župni zbor Vrelo života sve pratio liturgijskim popijevkama. Župnik je u svojoj propovijedi naglasio vrijednost neprocjenjivog Božjeg milosrđa koje se svakodnevno izlijeva u dušu svakog čovjeka, posebno  onih vjernika koji Boga prihvaćaju u svome srcu, vjeruju mu i kaju se za svoje grijehe koje su počinili. Istaknuo je i to da bi kroz ovu Godinu Milosrđa i mi trebali pokazati svoje milosrđe u prvom redu odričući se teške psovke koja neizmjerno vrijeđa božansko milosrđe, okaniti se bilo kakva grijeha, jer svaki grijeh uvreda je najvećoj katoličkoj svetinji. Kao drugi izraz naše dobrote i milosrđa istaknuo je ljubav prema bratu čovjeku: kroz razumijevanje, pomoć, posjet bolesnoj osobi, dobro djelo ili kroz praštanje uvreda, izbjegavanje svađa i pomirno djelovanje u društvu.
Neka Godina milosrđa djeluje na naše duše tako da i mi svojim kršćanskim djelima pokažemo kako želimo slijediti milosrdnog Isusa.

  • otvaranje-vrata-milosrdja-2015-01
  • otvaranje-vrata-milosrdja-2015-02
  • otvaranje-vrata-milosrdja-2015-03
Free counters! 

© 2012 - 2019 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina