PROSLAVA SV. STJEPANA U STUBICI I ŽIVE JASLICE - 26.12.2015.

Ispis

   Filijalna crkva u Stubici pod zaštitom je sv. Stjepana Prvomučenika, koji je kao đakon, prvi nakon Isusova slavnog uskrsnuća mučeničkom krvlju posvjedočio svoju ljubav prema Isusu.

Stoga je ovaj dan na poseban način veliko slavlje za sve Stubičane. Naš je to patron, ali također i za cijelu župnu zajednicu. Mnogi su došli u Stubicu na sv. Stjapana kako bi proslavili ovaj veliki blagdan, te kako bi sa svojom rodbinom proveli zajedničke trenutke u radosti, veselju i čestitanju božićnih i novogodišnjih blagdana. Sveto misno slavlje u 11 sati predvodio je župnik don Ivo. Istaknuo je važnost mučeničke smrti svetoga Stjepana kao i važnost obitelji i obiteljskog međusobnog poštivanja, jer je istoga dana po crkvenom kalendaru padao i blagdan svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa. Pod Misom je naše lijepe božićne pjesme zajedno s narodom pjevao stubički zbor. Moramo napose istaknuti još jednu važnu svečanost koju smo doživjeli na istoj svetoj Misi. Naime dva bračna para slavila su svoj zlatni jubilej, 50 godina bračne vjernosti. To su Jure Jelčić i Mara rođ. Čilić, te Vjekoslav Pehar i Nada rođ. Jelčić. Od srca im čestitamo njihov zlatni jubilej i želimo svaki Božji blagoslov u njihovom daljnjem životu. Također čestitamo njihovoj braći i sestrama, djeci i svoj unučadi.

Žive jaslice
Nakon misnog slavlja mladi iz Stubice upriličili su Žive jaslice pored crkve. Okupilo se lijepo mnoštvo naroda kako iz naše župe tako i iz okolnih mjesta. Svi su s nestrpljenjem čekali početak, te su bili oduševljeni što po drugi put u Stubici mogu pogledati Žive jaslice. Naši „glumci“ premda amateri, lijepo su i slikovito prikazali prekrasnu božićnu priču. Štalica, pastiri, vatra, sijeno, krava, konj, magare, tor, anđeli! Sve je to bila lijepa dekoracija za maloga Isusa, Mariju i Josipa, glavne protagoniste Živih jaslica. Pa onda pjesma anđela, stubičkog zbora, darovi kraljeva, anđeo Gabrijel, Marija Magdalena i ostale uloge. Sve je kao cjelina izgledalo vrlo lijepo i zanimljivo. Glavna zaslužna i odgovorna u organizaciji Živih jaslica bila je Mateja Pehar (Jurina), koja nije žalila ni vremena ni truda kako bi sve lijepo izgledalo. Izvedba ne bi bila moguća da se naši stubički momci nisu potrudili napraviti štalicu nekoliko dana prije, a onda se pripremali za nastup. Svi koji su sudjelovali su se stvarno potrudili da što bolje dočaraju i prikažu događaj u Betlehemu koji se zbio prije više od 2.000 godina. Jure Pehar iz Stubice posudio nam je kravu, konja i psa, a Pero Miličević iz Prćavaca magarca. Velika i iskrena im hvala. Također prije početka predstave zbor je zapjevao pjesmu "Mesija" a završio pjesmom "On dolazi da spasi vas". Publika je bila oduševljena i zahvalila se gromoglasnim pljeskom. 

Uloge:
Djevica Marija: Mateja Pehar
Josip: Tomislav Jelčić
Isus: David Pehar
nebeski Otac: Mario Jelčić
anđeo Gabrijel: Marko Jelčić
Elizabeta: Ana Jelčić
Trgovkinja: Ivana Pehar
Krčmar: Mirko Jelčić
Pastir: Mate Jelčić
Pastiri: Stanko Jelčić, Robert Jelčić, Andrijana-Vlatka Jelčić
Tri kralja: Nikola Pehar, Valentino Jelčić, Ivan Jelčić
Anđeli: Emilija Jelčić, Anđela-Petra Jelčić
Čitač: Josipa Jelčić
zbor
krava Cvjeta
kobila Dora
magarac Mišo
pas Mrga

Emilija Jelčić i Mateja Pehar (Jurina)

Tags: , ,