Free counters! 

 

ZAPOČELA GODINA VJERE - 11. 10. 2012.

   Sveti Otac papa lanjskim pismom Porta fidei - Vrata vjere najavio je, a ovih dana i proglasio Godinu vjere koja će trajati od 11. listopada 2012. do 24. studenoga 2013. Godina vjere otvorena je na 50. godišnjicu početka Drugog Vatikanskog koncila (1962.) i na 20. godišnjicu od izlaska Katoličkog katekizma (1992.). Papa nas time želi potaknuti da kroz ovo milosno vrijeme više razmišljamo o svojoj vjeri, molimo Boga da nam umnoži vjeru, utvrdi nas u nadi i da nam usavrši ljubav.

Naš mjesni biskup mons. Ratko Perić održao je 9. listopada susret sa svim svećenicima naših biskupija u Potocima, u kući susreta „Emaus“, te predstavio Godinu vjere i odredio da se u župama Godina vjere započne iduće nedjelje, 13. listopada i svim svetim Misama narodu pročita Biskupova okružnica upućena svim župama za Godinu vjere. Toga dana je i mr. don Željko Majić predstavio i Vodič kroz Godinu vjere s naslovom Obitelj – žarište vjere. To je izvrstan priručnik za sve župnike i svećenike radi lakšeg vođenja događaja kroz samu Godinu. Vodič se sastoji od kalendara susreta i slavlja kroz Godinu vjere, misli, razmišljanja i molitve vjernika za sve nedjelje Godine vjere, te priloga za kateheze za mlade u župnoj zajednici itd.

   U mostarskoj katedrali je u subotu, 13. listopada u 18.00 sati na svečanoj svetoj Misi proglašeno otvaranje Godine vjere za naše hercegovačke biskupije. Mons. Ratko Perić, slijedeći odluku svetoga Oca - koji je Godinu vjere proglasio za opću Katoličku Crkvu u svijetu - želio je i sam na svečan način otvoriti ovu milosnu Godinu u našoj Mostarsko-Duvanjskoj i Trebinjsko-Mrkanskoj biskujpiji.

Tom prigodom su, uz dekane i brojne župnike, iz svih župa Hercegovine, ukupno 81, došli po jedan bračni par kao predstavnici svojih župa koji su preuzeli Svijeću vjere i donijeli je u svoje župe. Iz naše župe Svijeću su preuzeli bračni par Ivan i Vera Petković. Na toj svijeći stoji natpis Obitelj - žarište vjere, što je ujedno i moto Godine vjere naših hercegovačkih biskupija. Svijeća će kroz cijelu Godinu vjere stajati pored oltara u župnoj crkvi i podsjećati nas kako u ovoj milosnoj godini trebamo iskreno živjeti svoju vjeru kroz molitvu, sakramente, dobra djela, post, klanjanje i osobno obraćanje.

   U našoj župi župnik don Ivo je na svim svetim Misama – sukladno odluci mjesnog biskupa Ratka – proglasio Godinu vjere u našoj župi. Svijeća vjere postavljena je pored oltara u župnoj crkvi i tu će gorjeti do kraja Godine vjere. U propovijedi je pročitao okružno pismo biskupa Ratka upućeno svim župama hercegovačih bikupija te naglasio kako u ovoj Godini trebamo i kao pojedinci i kao župa živjeti svoju vjeru i iznutra i izvana, tj. na vidljiv i praktična način.

Naglasio je nekoliko stvari kao poticaj za sve vjernike da se što bolje duhovno uključe u Godinu vjere:

- klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom četvrtkom od početka studenoga

- predavanja za mlade i sve župljane koja će sadržavati teme o vjeri, nevjeri, praznovjerju, vjerodostojnosti, svjedocima vjere itd.

- što revniji dolazak na nedjeljne svete Mise i zornice koje ćemo prikazivati za rast u vjeri

- djela milosrđa kroz Misijku nedjelju, Nedjelju Caritasa, caritasove kutijice, korizmenu žrtvu odricanja za druge

- devetnica Presvetom Srcu Isusovu u kojoj ćemo pokazati što nam znači vjera u Isusa

- devetnica Božanskom milosrđu koja počinje na Veliki petak i traje do Malog Uskrsa

- hodočašće Kraljici Mira u Hrasno, 12. svibnja

- zborovanje velikih župnih zborova za Mariju Majku Crkve u katedrali, 20. svibnja 2013.

- zborovanje dječjih župih zborova u Stocu, 1. lipnja 2013.