Free counters! 

 

STUDENCI: SRCE ISUSOVO - SVEĆENIČKO POSVEĆENJE

   Svečanu koncelebriranu svetu Misu predvodio je mjesni biskup, msgr. Ratko Perić. Uza župnika don Ivu bilo je još preko 20 svećenika na oltaru. Župnik je ovom prigodom zahvalio Presvetom Srcu Isusovu za 25 godina svećeništva, tj. na svom srebrnom svećeničkom jubileju.

U župi Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, Ljubuški dekanat, posebno se svečano slavi svetkovina Presvetoga Srca Isusova od 1998. godine kada je župna crkva uzdignuta na razinu biskupijskoga svetišta u povodu 90. obljetnice župe i 60. obljetnice podizanja župne crkve. Župnik za tu zgodu obično pozove biskupa, bilo domaćega, bilo iz neke druge biskupije. Za ovogodišnju svetkovinu župljani su se, kao i hodočasnici, pripremali devetnicom, od 4. do 12. lipnja, tj. prigodnom sv. ispovijedi, pribivanjem sv. Misi koju je predvodio jedan od biskupijskih ili franjevačkih svećenika i svojim privatnim molitvama i zavjetima.

     Ove godine, u petak, 12. lipnja, sv. Misu predslavio je biskup Ratko Perić, a osim župnika don Ive Šutala koncelebriralo je preko 20 svećenika na trajno priređenu postolju u crkvenom dvorištu. Pjevao je uvježbani župni zbor pod ravnanjem Ivana Petkovića. U početku sv. Mise župljani i hodočasnici pjevali su Litanije Srcu Isusovu koje je predvodio don Niko Luburić, obilazeći skrušeni u procesiji cestom iznad crkve i u crkvenom dvorištu. Župnik don Ivo, koji je ujedno ljubuški dekan, u početku je pozdravio biskupa, sve misnike i sve misare, ističući svoju srdačnu zahvalnost Bogu, posebno ljubavi Srca Isusova, za svoje svećeništvo koje je započeo prije 25 godina ređenjem u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve na svetkovinu sv. Petra i Pavla. Među mnoštvom vjernika bila je nazočna i don Ivina majka Janja, braća i sestra, sa svojim obiteljima. Otac mu je Rafo preminuo 1999. godine.

     Biskup je Ratko izmolio posvetnu molitvu Srcu Isusovu  posvećujući njegovoj Božanskoj Ljubavi i sve vjernike i svećenike.

     Na kraju svete Mise izišli su ministranti pred oltar okrenuti prema narodu i izmolili Molitvu za duhovna zvanja, koju je 2006. sastavio Benedikt XVI. Don Ivo je učlanio oko 500 župljana u Djelo za zvanja, koje je u hercegovačkim biskupijama osnovano 2012. godine.

     Poslije svete Mise župnik je u prostranoj župnoj dvorani počastio brojne uzvanike. Među mnogim čestitarima javili su se svojim iskrenim željama i čestitkama zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić i biskup vojni ordinarij u BiH msgr. Tomo Vukšić, koji je toga dana slavio sv. Misu i krizmu u Šipovači-Vojnićima.  

 

Biskupova prigodna propovijed    

     Prije šest godina, 19. lipnja 2009., papa Benedikt XVI., sada umirovljeni, zakazao je „Svećeničku godinu“ i zaželio da se svetkovina Presvetoga Srca Isusova slavi kao „Dan svećeničkoga posvećenja“. Bilo je to prigodom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya, uzorna svećenika i sveca, zaštitnika župnika. 

     Sadašnji papa Franjo na Veliki četvrtak ove godine, 2. travnja, obraćajući se svećenicima Katoličke Crkve, govorio je o jednom vidu svećeničkoga života, o „svećeničkom umoru“ u svakodnevnom pastoralno-vjeroučiteljskom poslu.

     Kongregacija za kler nedavno je zaželjela dopisom Nuncijima, a apostolski nuncij msgr. Luigi Pezzuto našim biskupima, 10. lipnja, da se ovogodišnja svetkovina Srca Isusova posveti upravo toj svećeničkoj temi, svećeničkom umoru i odmoru.

     Svećenik i odmor Gospodnji. Gospodin je Bog šest dana stvarao svijet, a sedmi se dan "odmorio", kako čitamo na prvim stranicama Biblije. Tako je i čovjek, koji je stvoren šestoga dana, pozvan da šest dana radi, a sedmi se dan odmori. Takav odmor ugrađen je najprije u samu ljudsku narav: čovjek po danu radi, a po noći se odmara, spava. Sve mu se odmara. I duša, koja je na ovome svijetu ovisna o tijelu. Samo mu mozak, u onom vegetativnom dijelu, funkcionira radi održavanja života, disanja i probave. Taj je jednodnevni tjedni odmor stavljen i u zakon, u Treću Božju zapovijed: Svetkuj Dan Gospodnji! U tjednu jedan je dan određen da se ne-djeluje, i prozvan je ne-djelja, kada se ne radi. U Starome Zavjetu bio je to šabat/odmor, subota, a u Novome Zavjetu Dan uskrsnuća Isusova. Ali prije bilo kakva odmora-nerada, čovjek je pozvan odati Bogu čast i hvalu, zahvalu i slavu toga dana pohađajući sv. Misu, kao najuzvišeniju i najuslišaniju molitvu Gospodinu, pristupajući, ako treba, i sv. ispovijedi, i sv. Pričesti. Sedmi je dan ostavljen čovjeku da se odmori od teških poslova, ali ne od molitve; od znojna rada, ali ne od pohađanja crkve i svetih sakramenata.

     Mnoštvo je stvari koje svećenika istinski raduju u njegovu pastoralnom poslu:

     Raduje se kada obitelj donosi novorođeno dijete na krštenje, novoga člana župne zajednice, jednako bila djevojčica ili dječak. Božje je to stvorenje i dar dan i roditeljima i Crkvi kao zadatak da ga odgajaju u životnoj kršćanskoj vjeri, nadi i ljubavi.

     Radostan je kada djeca dolaze na pripremu za prvu sv. ispovijed i prvu sv. Pričest. I kada kroz život rastu i ostanu privržena Crkvi i njezinim sakramentima.

     Veseli se kada sva djeca dolaze na župni vjeronauk i marljivo uče vjeronaučno gradivo stječući spasonosno znanje.

     Vedar je u duši i na licu kada krizmanici primaju pouku za sv. potvrdu i pobožno se spremaju za primanje toga sakramenta kršćanske jakosti i zrelosti.

     Drago mu je kada se mladi pripremaju za ženidbu i u crkvenom duhu formiraju nove obitelji. I sam im drži potrebne pouke i predavanja. I spremno odgovara, s evanđeoskoga stajališta, na sva njihova životna pitanja.

     Rado se odaziva kada ga vjernici pozivaju da opremi bolesnika moleći za njegovo duhovno i tjelesno zdravlje.

     Osobito je radostan kada se javi koji dječak ili djevojčica koji žele poći duhovnim putom u službu Bogu i narodu.

     Sve ga ove stvari raduju, ali ujedno i umaraju. Za sve se treba pripremiti, urediti, organizirati, biti strpljiv sa svakim djetetom u crkvi i u vjeronaučnoj dvorani, i sa svima mladima i ostalim vjernicima.

     Osobito ga umara i razočaran je kada ne vidi rezultata svoga svećeničkog rada:

     kada mu dvije trećine vjernika ne pohađaju sv. Misu, osim na Polnoćku;

     kada se mnogi ne ispovijedaju i ne pričešćuju, ni o Božiću ni Uskrsu, a nije da ne griješe;

     kada čuje za rastave i razvode onih koje je bio vjenčao, a sada se, prekršivši svoja obećanja i prisege na Kristovu križu, civilno prevjenčavaju i žive kao da ne će nikada doći na Sud Božji;   

     kada vidi kako su uvedeni najpoganiji dani mature ili brucošijade, dani gaženja svake norme i Božje zapovijedi, gdje mladi misle, a neki im roditelji nerijetko i povlađuju, da je došao dan kada mogu objema nogama smrskati sve što su godinama stjecali, učili, dozrijevali, da u tili čas skrše sve zakone Božje, da jednoga dana mogu biti posve bezdušni, bezočni, besramni, bezumni. I umjesto da zahvale i Bogu i roditeljima i učiteljima, oni toga dana prolupaju, da dožive kako je biti svojevoljno grješan i mahnit pri daru zdrave pameti! Kada misle i teško se zavaravaju da je taj dan nekažnjiv u očima Gospodnjim!

     Župnik je tužan kada mu vjernici umiru, i to u većem broju nego što se novi rađaju, umoran od sprovoda.

     Isus je rekao: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim“ (Mt 11,28-29). Sve nas Isus poziva, i svećenike i vjernike, da od njega uzmemo odmora, od njegove milosti i molitve, od njegova posta i razmišljanja, od njegove riječi i ohrabrenja, od njegove pohvale vjeri našoj. On nam daje svoj jaram, tj. svoj zakon po kojem nam je živjeti: Boga spoznati i ljubiti i tako u nebo doći. On nas hrabri da je on „krotka i ponizna srca“. On savršeno kontrolira svoju ljudsku narav. On nam je nenadmašiv primjer, ali i svesrdna pomoć. Samo je On kadar dati spokoj, mir, odmor, tišinu, san, pravu rekreaciju i razonodu srcima našim, osvježenje i odušak dušama našim.

     Umornima odmore! Tako pjevamo Duhu Svetomu u jednome himnu. Duh Sveti najbolje zna kako se trebamo odmoriti. Jer on nas i osposobljuje kako najbolje trebamo raditi. On nam je dao intelektualne sposobnosti duše. Dao nam je i fizičku snagu tijela. I dao nam je zakone po kojima valja misliti, govoriti, raditi i živjeti. Ne možemo se oteti Božjim zakonima i prijeći i živjeti u bezakonju.

     Danas smo se našli u ovom biskupijskom svetištu Srca Isusova  koje od 1998. i na službenoj razini okuplja umorne, zadihane, iscrpljene i opterećene i gdje se od Božanskoga Srca traže i uzimaju nove snage za život i rad.

     Drago nam je da je u okviru ovoga Dana svećeničkoga posvećenja župnik don Ivo zaželio sa svom zahvalnošću srca sjetiti se svoga svećeništva – srebrnoga jubileja, koje je sakramentalno primio prije 25 godina:

     - da danas moli novu snagu za svoje još veće svećeničko posvećenje i pastoralni rad;  da se nikada ne umori:

     - u okupljanju vjernika na sv. Misu i ostale svete sakramente;

     - u pozivanju djece i mladih na vjeronaučnu pouku u crkvu;

     - u poticanju zaručnika za pripremu na sakrament svete ženidbe;

     - u moljenju za nova duhovna zvanja iz ove župe i iz ovih naših biskupija;

     - u izdavanju i okupljanju mladih oko župnoga časopisa „Povezanost“;

     - u sustavnu pisanju pastoralnih članaka u „Crkvi na kamenu“;

     - u objavljivanju korisnih pastoralnih knjiga, ugledajući se u uzorne svećenike, napose u svoga župnika don Stjepana Batinovića (+1981.);

     - u predavanjima na Teološko-katehetskom institutu.

     A ako bi se kada umorio, da opet zahvati nove milosti iz neiscrpiva bogatstva Božanskoga Srca u budućem razdoblju svoga svećenikovanja. To od srca želimo i njemu i svim svećenicima ovdje okupljenima i svima u našim hercegovačkim biskupijama. 

KIUM


 • Proslava Srca Isusova 2015
 • Proslava Srca Isusova 2015 (2)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (3)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (4)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (5)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (6)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (7)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (8)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (9)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (10)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (11)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (12)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (13)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (14)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (15)
 • Proslava Srca Isusova 2015 (16)


 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (2)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (3)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (4)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (5)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (6)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (7)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (8)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (9)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (10)
 • Proslava Srca Isusova 2015.,domjenak (11)