Free counters! 

 

Od HOSANA do USKRSNUO JE!

    Sveto trodnevlje u našoj župi proteklo je u vrlo lijepom i vjerničkom raspoloženju. Lijep broj vjernika odazvao se na večernje obrede dok je sveta Misa na Uskrs, koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, tradicionalno bila vrlo dobro posjećenaBlagoslov grančica na Cvjetnicu

Na Cvjetnicu, u nedjelju, 20. ožujka 2016., osvanuo je vrlo lijep i ugodan dan. Kako su toga dana svete Mise samo u svetištu u 8 i 10 sati, vjernici s filijalnih područja došli su u matičnu crkvu sudjelovati u svetoj Misi i pjevanju Muke Gospodinove pa se okupio lijep broj vjernika s maslinovim grančicama u ruci. Sveta Misa u 10 sati redovito počinje procesijom oko župne crkve. Župnik je po lijepom sunčanom vremenu svetu Misu započeo na vanjskom oltaru, ispred crkve, gdje se okupio vjerni puk. Najprije su blagoslovljene maslinove grančice. Nakon toga svi su krenuli oko crkve pjevajući zajedno sa župnim zborom Vrelo života poznate pjesme Židovska su djeca i Gospin plač. Nakon ulaska u crkvu nastavila se sveta Misa. Pjevanje Muke Gospodinove preuzeo je župni zbor pjevajući po ulogama. Vjerni puk je pobožno i dostojanstveno slušao proživljavajući u duši dramatične trenutke Gospodinove patnje koju je podnio za spas cijeloga čovječanstva. Nakon blagoslova na koncu svete Mise, blagoslovljenu grančicu ponijeli su vjernici u rukama kao iskrenu želju da sveti blagoslov Kristov ostane u njihovim domovima i na njihovom životnom putu.Obredi Velikog četvrtka

Na Veliki četvrtak svi svećenici najprije sudjeluju na zajedničkoj svetoj Misi u katedrali s mjesnim biskupom, a onda svaki župnik u svojoj župi s vjernicima slavi Misu Večere Gospodnje. Svečana sveta Misa u našoj župi započela je u 18 sati. U svečanoj procesiji ispred crkve pošli su ministranti, svećenici i dvanaestorica „apostola“. Prepuna crkva dočekala je procesiju i pjevala zajedno s pjevačima župnog zbora sve misne pjesme. Na posebno spremljenim sjedištima oko oltara sjedili su ovogodišnji „apostoli“, a predstavljali su ih naši “bećari” iz župe: Luka Alilović, Brako Alilović, Ivan Pehar, Marin Raše, Marko Raše, Jure Petković, Bernard Lauc, Zdenko Pavlović, Rade Luburić, Matej Kraljević, Željko Keža i Stipe Kraljević.

Slijedila je homilija u kojoj je župnik govorio o Pashi, tj. o “prolazu” zatornoga anđela Božjega koji je one noći prošao po egipatskim obiteljima i usmrtio svako egipatsko prvorođenče, a obišao izraelske obitelji čija su vrata, tj. dovratnici bili obilježeni krvlju janjeta. Naglasio je kako novozavjetna “pasha”, tj. sveta Misa ima svoje korijene u starozavjetnoj “pashi”. Kao što su tada Izraelci prešli iz Egipta u Obećanu zemlju, tako novozavjetni narod Božji ili Crkva preko krvi Jaganjca Isusa prelazi iz ropstva grijeha u slobodu vječne domovine. Također je istaknuo obred pranja nogu koji je Isus učinio prema svojim učenicima kako bi pokazao da i oni jedni drugima trebaju uvijek služiti i međusobno se pomagati. Nakon toga je župnik pristupio pranju nogu “apostolima” kako bi učinio onu istu gestu koju je Isus učinio prema svojim apostolima na Posljednjoj večeri. Na koncu svete Mise slijedio je prijenos Svetog otajstva na pokrajnji oltar te kratko klanjanje s pjevanjem euharistijskih pjesama. Poslije toga župnik je s ministrantima podigao sve sveto posuđe s oltara, narod se Božji razišao u tišini, a Presveti Sakrament je bio izložen sve do pola noći te su se mnogi, duboko skrušeni, u tišini izmjenjivali klanjajući mu se.

Nakon završetka misnoga slavlja, župnik je s dvanaestoricom “apostola” sišao u župnu dvoranu gdje je slijedila “posljednja večera”, tj. lomljenje kruha, molitva i kuhano gorko zelje poput onoga kojega su blagovale izraelske obitelji za svoj najvažniji blagdan, Pashu, kako bi se svi spomenuli gorkog života u egipatskom ropstvu. Nakon toga su se razišli svojim kućama.Obredi Velikog petka

Na Veliki petak, kao i obično, večernji obredi započeli su ulaskom svećenika i ministranata u procesiji te prostracijom ispred oltara dok su ostali vjernici klečali u klupama. Nakon uvodne molitve započelo je pjevanje Muke Gospodinove po Ivanu. Župni mješoviti zbor Vrelo života preuzeo je sve pjevane uloge osim, naravno, uloge Isusa koju je preuzeo župnik. Narod je u tišini i dostojanstvu stajao, slušao i razmišljao o presvetoj Kristovoj muci koju je podnio za naše spasenje. Župnik je također nakon evanđelja uputio i nekoliko riječi vjerničkom narodu za ispit savjesti.

Nakon Muke slijedilo je ljubljenje križa. Radi mnoštva vjernika koji su se skupili na Veliki petak, župnik je odredio ministrante koji će i pred župnom crkvom držati sveti križ za ljubljenje. Narod je u kolonama dolazio, prigibao koljena i upućivao poljubac Isusu kojega je toliko puta u životu i izdao, i zatajio, i povrijedio i svojim grijehom prezreo. Neka ovaj poljubac na Veliki petak bude barem mali znak zadovoljštine za sve ono što je Isus učinio za nas kroz svoju presvetu Muku. Zbor je ljubljenje križa popratio pjesmom Puče moj….

Na koncu ja slijedila i sveta pričest u kojoj su sudjelovali svi vjernici. Kako je bilo lijepo vidjeti sve vjernike koji su došli te večeri u crkvu da idu i na pričest. Kamo sreće kad bismo tako mogli svake nedjelje i svakoga blagdana.

U noći Velikoga petka nakon ljubljenja križa i svete pričesti vjernici su se u tišini razilazili svojim kućama pod dubokim dojmom Krista raspetoga koji podnese toliku muku i poniženje da bi nas grešnike spasio za vječnost.Obredi Velike subote i Misa bdijenja

Na Veliku subotu večernji obredi započeli su u 19 sati ispred župne crkve gdje su župnik don Ivo i ministranti izišli na blagoslov ognja. Nakon blagoslova ognja i paljenja uskrsne svijeće, svi su u procesiji pošli unutar crkve uz usklik: „Svjetlo Kristovo – Bogu hvala!“ Slijedili su hvalospjevi uskrsnoj svijeći, čitanja, evanđelje i homilija. Župnik je u svojoj homiliji naglasio kako je Krist uskrsnuo kako bismo svi mi zajedno s njime uskrsnuli. Ako mi s njime nismo uskrsnuli, osudili smo sebe na propast. Koji je znak da smo i mi s Kristom uskrsnuli: ako smo se ispovjedili, ako smo se pomirili s bratom ili susjedom, ako smo oprostili uvredu, ako smo prestali sa psovkom, drogom, alkoholom i kockom. Međutim, ako smo s time svime samo nastavili živjeti, ploča grijeha i dalje nas pritišće, i dalje smo zarobljeni u grobu, naglasio je župnik.

Nakon toga je uslijedio blagoslov krsne vode, obnova krsnih zavjeta i nastavak svete Mise. Bilo je lijepo vidjeti kako se narod u kolonama pričešćuje. Dao Bog da tako može svaki kršćanin kroz sve uskrsne dane i kroz cijeli svoj život pričešću svjedočiti svoje kršćansko uvjerenje.

Na kraju obreda Velike subote i svete Mise župnik je blagoslovio jelo koje su vjernici donijeli te im je zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Vjernički svijet se u noći bdijenja Velike subote radostan razišao svojim kućama.


Misa na dan Vazma

Najveći kršćanski blagdan i svetkovina jest Uskrs, dan kada je Krist ustao iz groba. Kako je bio lijep proljetni dan, veliki broj vjernika nazočio je svetoj Misi. Uskrsne nedjelje obično su u Studencima dvije svete Mise, rana u 8 sati te pučka, svečana u 10. Obje svete Mise bilo su dobro posjećene, posebno ona pučka u 10 sati koju je predvodio vojni ordinarij i domaći sin ove župe, msgr. Tomo Vukšić. U koncelebraciji su također sudjelovali i don Ante Pavlović, dekan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru i župnik don Ivo Šutalo. Svetu Misu pjevali su oduševljeno i radosno udruženi župni zborovi, mješoviti župni zbor Vrelo života i dječji zbor Plavi anđeli. Biskup Tomo govorio je o veličini Uskrsa, o našoj vjeri u uskrsnuće te o tome kako trebamo dosljedno živjeti svoj svakodnevni kršćanski život.

Župnik don Ivo zahvalio je biskupu Tomi na dolasku i predvođenju svete Mise, kao i don Anti Pavloviću koji redovito, svakog Uskrsa, koncelebrira u svojoj rodnoj župi te je spreman pomoći župniku kada god zatreba kroz godinu.

Na kraju svete Mise zbor je s vjerničkim pukom zapjevao uskrsnu pjesmu Kraljice neba, pred crkvom se čestitalo i zapjevalo, razbilo se uskrsno jaje, a nakon toga svi su se radosno razišli svojim kućama.

Bernard Lauc