Free counters! 

 

BILI SMO NA STJEPAN KRSTU – 23. lipnja 2016.

    Župa Stjepan Krst nalazi se desetak kilometara istočno od župe Rotimlje. Nakon Domovinskog rata tamo više nažalost Hrvati ne stanuju. Protjerani su iz svojih domova, kuće su im spaljene i uništene, župna crkva sv. Ivana Krstitelja minirana je i sravnjena sa zemljom. Hvala Bogu, tijekom vremena sagrađena je nova, još ljepša župna crkva kao i župni stan. Prošle godine sagrađen je i spomenik poginulim hrvatskim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća te žrtvama Domovinskog rata. Danas je uprava župe povjerena rotimskom župniku don Damjanu Ragužu koji u novoj crkvi svake prve nedjelje u mjesecu slavi svetu Misu za raseljene župljane Stjepan Krsta. Skupi se lijep broj vjernika.

Mora se reći da je sa don Damjanom ova župa, premda u njoj nema hrvatskog življa, ipak oživjela. Vjernici imaju redovito svetu Misu, sastaju se u svom rodnom kraju i rodnoj župi, posjete češće svoje domove, neki sade smilje i obrađuju zemlju. Za župnog zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja, don Damjan upriliči trodnevnicu, s posebnim naglaskom na uočnicu, kada se skupi velik broj vjernika, ne samo podrijetlom sa Stjepan Krsta, nego i iz okolnih župa. Lijep broj svećenika bude na uočnici stoga hodočasnici imaju priliku i za svetu ispovijed.

Jedan autobus hodočasnika iz naše župe Studenci ove je godine na uočnicu, 23. lipnja, hodočastio u župu Stjepan Krst sa svojim župnikom don Ivom Šutalom i don Brankom Šimovićem koji se, nakon povratka iz Njemačke, nalazi u svećeničkoj mirovini u rodnim Zvirovićima. Svetu Misu na Stjepan Krstu predvodio je vojni ordinarij za BiH, msgr. Tomo Vukšić na vanjskom oltaru ispod starih hrastova. Svečanost je započela procesijom oko župne crkve u kojoj su se nosile relikvije, tj. ostatak kipa svetog Ivana, koji se nalazio u staroj župnoj crkvi, a koji je stradao prilikom njezinog miniranja. Desetak svećenika bilo je u koncelebraciji, dok je liturgijsko pjevanje predvodio rotimski župni zbor Paulus na čelu sa dirigentom don Ivanom Perićem, župnikom iz Cima. Biskup je snažno istaknuo karakternu ličnost svetoga Ivana te naglasio u što bi on danas „upro“ prstom i što bi sve kritizirao, a ima toga toliko lošeg i nevaljalog u našem kršćanskom ponašanju na području obitelji, predbračnog života, bračnog nevjerstva, roditeljske nedosljednosti, kršćanske mlakosti itd. Župnik don Damjan je na kraju svete Mise zahvalio prvo biskupu Tomi, zatim svim svećenicima koncelebrantima, svećenicima koji su ispovijedali, časnim sestrama i svim hodočasnicima koji su te večeri došli na uočnicu svetom Ivi. Također je ispričao prvog i posljednjeg župnika, don Slavka Maslaća, koji je sagradio prvu župnu crkvu, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati svetoj Misi. Župnik je biskupa, svećenike, časne sestre, sjemeništarce i bogoslove pozvao u župnu kuću na večernji domjenak, dok je za sve ostale vjernike i hodočasnike također bio pripremljen domjenak u crkvenom dvorištu. Hodočasnici su nakon domjenka ostali u razgovoru, a bilo je i pjesme, gange i bećarca koji su se razlijegali okolnim brdima. Lijepa duhovna večer ostat će u dobrom sjećanju vjernicima i hodočasnicima koji su te večeri sudjelovali na uočnici svetoga Ive. Sutradan, na samu svetkovinu, svečanu svetu Misu u 11 sati predvodio je ravnatelj biskupijskog Caritasa, don Tonćo Komadina.

Naš vozač, Tonćo Knezović, darovao je prijevoz svim hodočasnicima na Stjepan Krst na čemu mu iskreno zahvaljujemo. Također, don Damjanu zahvaljujemo na lijepoj organizaciji i neprestanoj borbi da se ovaj kraj ne zaboravi i da se ova župa ne zapusti. Neka je sveti Ivo svojim zagovorom uvijek prati.