Free counters! 

 

OPROŠTAJNA MISA ŽUPNIKA DON IVE ŠUTALA – 16.10.2016.

   U nedjelju, 16. listopada 2016. od župe Presvetoga Srca Isusova u Studencima oprostio se dosadašnji župnik don Ivo Šutalo. U ovoj župi proveo je ukupno 7 godina. Po dekretu biskupa Ratka Perića on sada odlazi u katedralnu župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju. Također će preuzeti i dužnost pastoralnog vikara za trebinjsku biskupiju.
Svečanu svetu Misu u 11 sati predvodio je vojni biskup za BiH msgr. Tomo Vukšić, a u koncelebraciji je uza župnika don Ivu još sudjelovao i domaći sin, ovogodišnji mladomisnik, don Ilija Petković. Ovoj oproštajnoj Misi uz mnoštvo vjernika prisustvovale su i časne sestre rodom iz ove župe, s. Katarina Petković i s. Slavica Šimović. Župni mješoviti zbor „Vrelo života“ uveličao je misno slavlje svečanim liturgijskom pjesmama.
Biskup Tomo u ovoj svetoj Misi krstio je malu Saru Vukšić, kćerku svoga nećaka Ivana i njegove supruge Šime. Od srca čestitamo Sari, njezinim roditeljima i cijeloj obitelji.
Za novog župnika župe Studenci imenovan je don Ivan Štironja, rodom iz Aladinića, koji je zadnjih pet godina proveo kao ravnatelj Papinskih misijskih djela u Sarajevu. Njegov prvi službeni nastup u novoj župi slijedi u nedjelju, 23. listopada kada će biti uveden u novu župu i u novu župničku službu.
Don Ivo se na kraju misnoga slavlja obratio pozdravnim riječima u kojima je zahvalio svim župljanima i vjernicima na zajedničkom radu i suradnji kroz proteklih sedam godina. Naglasio je kako mu je u Studencima bilo lijepo i da iz ove župe nosi lijepe uspomene. Preporučio se u molitve i obećao da će se svojih bivših župljana uvijek sjećati u svojim molitvama. Završio je riječima:


OJ, STUDENCI, MOJA ŽUPA DRAGA,
JA VAS NEĆU ZABORAVIT NIKADA!


Ovdje donosimo i njegov oproštajni govor u cijelosti.

Oproštajni govor župnika don Ive Šutala


Poštovani i dragi župljani!
Kao što znate, ja se danas opraštam od vas i od župe Studenci. Po dekretu biskupa Ratka Perića preuzimam katedralnu župu Male Gospe u Trebinju. Koliko god mi je teško napustiti ovu prelijepu župu koja mi je tako prirasla srcu, s druge strane želim poslušati odredbu Crkve i volju Božju. Red je na rastanku zahvaliti se svima vama na zajedništvu, dobroti i ljubavi kroz ovih sedam godina koje smo  proveli skupa. Neka je hvala i slava vječnome Bogu!
U provm redu želim zahvaliti svojim prvim suradnicima u župi: domaćici Nadi Luburić, Andrijani Lauc, Dominiku Dugandžiću i Anti Mihaljeviću koji su svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom  svome poslu našu župnu kuću, crkvu i cjelokupni okoliš uvijek držali na dostojanstvenoj razini svetišta Presvetoga Srca Isusova.
Zahvaljujem upravi HKUD-a “Studenčica” na čelu sa predsjednikom Radoslavom Luburićem, koji su uvijek spremno organizirali razna kulturna događanja u župi. Hvala učiteljima folkloraša Zdenku Pavloviću i Branku Aliloviću Ćagi.
Hvala našim folklorašima: djeci, odraslima, “Izvoru”, tamburaškom sastavu “Zlatno srce”, bećarima. Gdje su god došli osvjetlali su obraz naše župe.
Hvala Hrvatskoj katoličkoj mladeži “Novo srce” na čelu sa predsjednicom Ivanom Barišić, pročelnicima sekcija te članovima liturgijske, medijske, dramske, nogometne, karitativne i volontersko-animatorske sekcije. Ivana je i kao lektorica odrađivala velik dio posla oko Povezanosti, a naš Mile Ktaljević bio uvijek spreman fotografirati i napisati izviješće. Iskreno im hvala.
Čitači, hvala što ste redovno nedjeljom dolazili i dostojanstveno čitali Riječ Božju.
Hvala mješovitom župnom zboru Vrelo života što su svojim zdušnim pjevanjem veličali naše nedjeljne svete Mise i svojim nastupima oduševljavali gdje god su došli. Budite uvijek radosni, raspjevani i nasmijani. Napose hvala orguljašu Ivanu Petkoviću Karaji i njegovu sinu Marku, našem dirigentu, na spremnosti u svakom trenutku.
Zahvaljujem dječjem zboru “Plavi anđeli” zajedno s našim gitaristima. Oni su nam Misu osmicu činili lijepom i raspjevanom. Pjesmom i srcem nemojte nikada prestati slaviti Boga!
Zahvaljujem zboru svete Ane u Zvirovićima na čelu sa našim orguljašem Antom Penavom i njegovim bratom Ilijom na spremnosti oko proba i dostojanstvenog pjevanja na svetim Misama.
Hvala pjevačima u Stubici na čelu sa orguljašicom Vesnom Jelčić što su svete Mise u Stubici činili ljepšima.
Hvala obitelji Vinka i Anike Mandarić za brigu oko crkve u Zvirovićima kao i Blagi Jelčiću i njegovoj obitelji za brigu oko crkve u Stubici.
Moram zahvaliti i našim ministrantima, napose onim akoji su redovno dolazili i na sastanke i na svete Mise. Vaša odgovornost je velika. Uvijek radosno i spremno služite oltaru.
Hvala našem Ivanu Luburiću Petrovu koji je svake nedjelje kupio lemuzinu, vodio procesije, riktao ministrante.
Hvala svim obiteljima naše župe koje su uvijek bile spremne pomoći štogod je zatrebalo.
Hvala svima onima koji su često znali donijeti bilo povrća, bilo vina, mesa ili bilo što drugo. I koji bi znali reći: Ako nestane samo zovite!
Na kraju hvala i načelnicima Ljubuškoga i Čapljine na spremnosti izići župi ususret kadgod je zatrebalo.
Hvala Župnom pastoralnom vijeću kao i predsjednicima mjesnih zajednica i njihovim pomoćnicima u radu oko interesa župe na raznim područjima.
Hvala našem Tonći Knezoviću i njegovim vozačima na spremnosti, profesionalnosti, korektnosti i ljudskom pristupu kod organiziranja naših hodočašća ili nastupa folklora.
Hvala našem Davoru Bukviću koji je revno i predano uvježbavao naše tamburaše.
Hvala Anti Kozini na dizajniranju i ažuriranju naše župne web stranice.
Hvala Draganu Naletiliću na pripremanju za tisak župnog vjesnika Povezanost.
Teško je nabrojiti i pravo zahvaliti svima koji su zaslužili, jer uvijek ćeš nekoga zaboraviti.
Župa Studenci su mi ostali u lijepoj i dragoj uspomeni i sedam godina mi je proletjelo ko rukom o ruku.
Ako sam nekoga kroz ovo vrijeme povrijedio ili sablaznio, molim oproštenje. Opraštam svima koji se možda ponekad nisu korektno ponijeli prema meni.
Sve ću vas nositi u svome srcu i molitvama, a vi se sjetite mene u svojim molitvama. Neka vas prati Božji blagoslov. Poseban pozdrav i zahvala našim starima, bolesnima i nemoćnima u župi.
Bog vas blagoslovio!

OJ, STUDENCI, MOJA ŽUPA DRAGA,
JA VAS NEĆU ZABORAVIT NIKADA!