Svete mise sljedeće nedjelje slave se u Svetištu u 8 i 11 sati, i u Stubici u 9:30 sati                                                                                Aktualni župni list

ROTIMLJA - 22. 8. 2013. - PROSLAVA BDM KRALJICE NEBA I ZEMLJE

   U sklopu blagdana Blažene Djevice Marije, Kraljice neba i zemlje, supatrona župe sv. Petra i Pavla na Rotimlji, naš je bivši župnik, don Damjan Raguž, koji je na našoj studenačkoj župi proveo 17 godina i puno dobra učinio, i s duhovne i s materijalne strane, ove godine proslavio 40 godina svoga misništva sa još nekoliko svojih kolega.

On je također ove godine proslavio i 70 godina svoga života koji mu je dobri Bog darovao. Dao mu Bog da doživi i stotu u zdravlju i veselju. On je svojih 40 godina misništva proslavio, kako spomenusmo, u sklopu proslave Blažene Djevice Marije, Kraljice neba i zemlje, 22. kolovoza 2013. u župi sv. Petra i Pavlo u Rotimlji, gdje trenutno djeluje kao župnik. Zapravo, cjelokupni program proslave izgledala je ovako:
Nedjelja, 18. kolovoza: sveta Misa zahvalnica u 18 sati. Svetu Misu, uza župnika i lijep broj svećenika koncelebranata, predvodio je domaći biskupa, msgr. Ratko Perić. To je bila zahvala svih svećenika i vjernika za oslobođenje naših logoraša koji su bili za vrijeme Domovinskog rata zarobljeni i zatvoreni u Bilećoj te nakon nekoliko mjeseci robijašenja zamijenjeni i tako oslobođeni. Hvala Bogu na tom velikom daru.
Ponedjeljak, 19. kolovoza: sveta Misa u 19 sati. Župnik don Damjan priredio je i trodnevnicu, a ako ćemo računati i prvu večer Mise zahvalnice, to je onda četverodnevnica u čast Mariji Kraljici. Ove prve večeri svetu Misu je predvodio i prigodnu riječ uputio vjernom narodu don Ivan Bebek, župnik sa Domanovića.
Utorak, 20. kolovoza: Sveta Misa u 19 sati. To je bila druga večer trodnevnice u sklopu duhovne pripreme za glavnu proslavu blagdana Blažene Djevice Marije, Kraljice neba i zemlje. Svetu Misu je predvodio i propovijedao kapelan iz Neuma, don Davor Berezovski, koji se od nedavno nalazi u neumskoj župi kao suradnik u pastoralnom radu župniku don Ivici Puljiću.
Srijeda, 21. kolovoza: Uočnica u 19 sati. Najprije je u 18 sati sve počelo sa svetom ispovijedi za sve župljane i ostale vjernike u 18 sati. Pet šest svećenika ispovijedalo je puni sat vremena i možemo reći da se lijep broj vjernika ispovjedio. Svetu Misu uočnicu, uza župnika i lijep broj svećenika koncelebranata, predvodio je vojni ordinarij za Bosnu i Hercegovinu, msgr. Tomo Vukšić, na koga smo posebno ponosni jer je rodom iz naše studenačke župe. Biskup Tomo propovijed je prepustio generalnom vikaru Hvarske biskupije, msgr. Don Stanku Jerčiću, jer on jedan od don Damjanovih kolega koji je također ove godine navršio 40 godina svoga misništva. Na koncu svete Mise župnik je upriličio svečanu procesiju sa svijećama i Gospinim kipom koji su nosili mladi u narodnim nošnjama. Već je bio pao mrak, i svijeće su veselo svjetlucale u čast Blaženoj Djevici Mariji Kraljici u rukama presretnih vjernika. Kad su se svi vratili su u crkvu, biskup je Tomo izmolio je ispred Gospina kipa posvetnu molitvu. Na koncu Mise, nakon blagoslova, i svećenici i vjernici podigli su upaljene svijeće visoko u zrak i zajedno zapjevali:  Rajska Djevo, kraljice Hrvata. 
Četvrtak, 22. kolovoza: Blagdan BDM Kraljice neba i zemlje – svečana sveta Misa u 11 sati. Bilo je predviđeno da svečanu svetu Misu predvodio biskup Ratko Perić, međutim zbog nemogućnosti da dođe, svetu Misu preuzeo je msgr. Tomo Vukšić koji je večer prije predvodio i Uočnicu. U koncelebraciji je sudjelovalo više od 20 svećenika i lijep broj časnih sestara, bogoslova i sjemeništaraca. Biskup Tomo je  uputio vrlo nadahnutu i lijepu propovijed okupljenom puku u čast Blaženoj Djevici Mariji. Taj dan proslavljene su četiri prelijepe stvari. Pođimo od najvažnije. 
Prva i najvažnije proslava bila proslava je blagdana Blažene Djevice Marije, Kraljice neba i zemlje koja je naša nebeska Majka, naša zaštitnica i zagovornica, kojoj ne možemo nikad dovoljno zahvaliti za njezine zagovore i molitve koje upućuje svom sinu Isus kako bi nam što više pomogla dok koračamo ovom suznom dolinom.
Drugi događaj toga dana bio je Susret duhovnih zvanja iz župe Rotimlje i Stjepan Krsta. Naime, već tradicionalno na ovaj dan skupljaju se svećenici, redovnici, redovnice, sjemeništarci i bogoslovi kako bi zahvalili Gospodinu Isusu na svom duhovnom pozivu i Blaženoj Djevici Mariji, Kraljici neba i zemlje na zagovorima. Petnaest je živih svećenika i 12 živih časnih sestara danas iz ove dvije župe. Bog ih živio! Neka im dobri Bog udijeli svoj blagoslov i neka ih prati na njihovom životnom putu i duhovnom zvanju!
Treći događaj toga dana bio je i zahvala za 40 godina misništva župnika don Damjana i njegovih kolega koji su zajedno s njim bili zaređeni 1973. godine. Uz don Damjana to su još: msgr. Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije, don Stipe Ivančić iz svećeničkoga doma u Mostaru i don Drago Bevanda, župnik u župi Gabela-Struge. Neka ima svima dobri Bog udijeli dobro zdravlje i još mnogo plodnih godina pastoralnoga rada na njivi Gospodnjoj! 
Četvrti događaj toga dana bio je blagoslov crkvenih zvona na župnoj crkvi na Rotimlji. Naime, dosada su bila dva zvona na crkvenome tornju od kojih je samo jedno radilo. Župnik don Damjan osposobio je drugo zvono, naručio treće i elektrificirao sva tri. Kad se togadana razlomio zvuk triju zvona s tornja rotimske crkve sva je Hercegovina odlagala milozvučnim nebeskim tonovima! Župnik se javno zahvalio don Vinku Puljiću, domaćem svećeniku koji pastoralno djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Siegenu, u Njemačkoj, koji je ovom prigodom darovao 3.000 eura za elektirfikaciju zvona. Zahvalio je i svima ostalima koji su sudjelovali u prikupljanju priloga za ovaj veliki događaj.
Moramo istaknuti župni mješoviti zbor „Paulus“ , na čelu s njihovim voditeljem don Ivanom Perićem, koji su na središnjoj proslavi predvodili liturgijsko pjevanje kao i kroz ove svečarske i slavljeničke večeri u čast Blaženoj Djevici Mariji Kraljcii neba i zemlje.
Lijep broj vjernika župe Studenci pridružio se cjelokupnoj proslavi na Rotimlji. Došli su proslaviti Gospu, Kraljicu neba i zemlje, te čestitati don Damjanu na njegovom misničkom i rođendanskom jubileju. 
Neka je čast Blaženoj Djevici Mariji, Kraljici neba i zemlje, a našemu don Damjanu i njegovim kolegama slavljenicima neka je sretna 40. obljetnice misništva. Neka im dobri Bog udijeli zdravlje, snagu, strpljenje i ljubav u predstojećim godinama svećeničkog rada. A rotimska zvona neka nas uvijek svojim svečanim tonovima pozivaju na molitvu i Anđeoski pozdrav Mariji Kraljici neba i zemlje!
Don Damjane, čestitamo!
Čestitamo  ti 40. godišnjicu plodnog misništva i 70 godina hoda ovom životnom pustarom! Živio!

Bogoslov Ilija Petković

 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-01
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-02
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-03
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-04
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-05
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-06
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-07
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-08
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-09
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-10
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-11
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-12
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-13
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-14
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-15
 • uocnica-bdm-rotimlja-2013-16
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-01
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-02
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-03
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-04
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-05
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-06
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-07
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-08
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-09
 • proslava-bdm-rotimlja-2013-10
Tags: ,
Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina