Sljedeće nedjelja je 26. nedjelja kroz godinu. Svete Mise su u Svetištu u 8 i 11 sati i u Stubici u 9.30 sati.                                                                                Aktualni župni list

KOMEMORACIJA I SVETA MISA ZA POBIJENE HRVATE U OKOLICI LJUBUŠKOGA - 8.9.2013.

   Šezdeset jedan poginuli Hrvat, uglavnom se radi o civilima, na Malu Gospu 2013., konačno su dočekali svoj dostojanstveni pokop.

To su žrtve komunističkih zvjerstava ili masovne likvidacije iz 1944./1945. godine na lokacijama u okolici Ljubuškoga: Tomića njiva, Bare i iza zgrade MUP-a. Komemoracija je započela ispred zgrade općine u Ljubuškom gdje je održano nekoliko uvodnih nagovora. U ime općine Ljubuški nazočnima su se obratili predsjednik općinskog Povjerenstva Vice Nižić i općinski načelnik Nevenko Barbarić,  a u ime franjevačkog samostana na Humcu gvardijan fra Velimir Mandić. Vojni biskup, msgr. Tomo Vukšić izmolio je zatim molitvu za pokojne i poškropio zemne ostatke ekshumiranih osoba. Nakon obraćanja, kolona sa više od tri tisuće stanovnika Ljubuškog i ostalih općina propratila je 61 kovčeg s tijelima žrtava u molitvenom hodu do Novog gradskog groblja, gdje je sv. misu predvodio vojni ordinarij u BiH mons. dr. Tomo Vukšić. U svojoj propovjedi biskup Vukšić  je ukazao na teškoće i ludilo razdoblja konca druge polovice XX. stoljeća ističući istodobno i veličinu  žrtve. Govoreći o stanju danas, mons. Vukšić je naglasio da država nije donijela pravedne zakone, koji bi regulirali pitanje odgovornosti za učinjene zločine. Naglasio je i potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva s rezolucijama o osudi totalitarnih režima, istaknuvši kako  zločin iz mržnje prema rasi i zločin iz mržnje prema klasi moraju biti tretirani na isti način jer to zahtijevaju i Božji i ljudski zakoni. Također je istakao da je 61 žrtva, čiji su posmrtni ostaci danas pokopani, posljedica djelovanja jednog totalitarnog režima, čije su djelovanje Vijeće Europe i Europski parlament osudili u nekoliko rezolucija o osudi totalitarnim režima, čija je metodologija djelovanja bila utemeljena na masovnim mučenjima, ubijanjima i masovnim grobnicama.
Humački gvardijan fra Velimir Mandić, zahvalio se biskupu Tomi Vukšiću, provincijalu fra Miljenku Šteki svoj svojoj braći i svima onima koji su dostojanstveno ispratili 61 žrtvu komunističkog režima. Zahvalio se i svima onima, koji su kao svjedoci  vremena čuvali informacije koje su bile ključne da se mjesta ovih masovnih stratišta lociraju, istraže  i ekshumacija obavi.
Vicepostulator vicepostulature «Fra Leo Petrović i 65 subraće» fra Miljenko Stojić je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi i ekshumaciji žrtava ali i DNK analizi, zahvaljujući kojoj su identificirane tri žrtve, među kojima su i dva hercegovačka franjevca.
Prije samog pokopa, tijelo fra Martina Sopte je preuzeo njegov učenik fra Hadrijan Sivrić, tijelo fra Slobodana Lončara preuzeo je njegov bratić fra Milan Lončar, dok je posmrtne ostatke civila Grge Marića preuzeo njegov sin.
Treba istaknuti da zemni ostaci pobijenih na lokaciji iza zgrade MUP-a u Ljubuškom, njih 12, nisu uzimani u obradu i identifikaciju, što će biti učinjeno naknadno u dogovoru s njihovom rodbinom. Na toj lokaciji nalaze se neidentificirana i trojica naših župljana: Jure Lauc, Andrija Ereš i Leonardo (Ferdo Ereš).

Šezdeset jedna žrtva komunističkih zločina, uglavnom civila likvidiranih nakon ispitivanja u zatvoru OZNA-e, čija su tijela ekshumirana iz tri masovne grobnice, sahranjena ja u nedjelju na mjesnom groblju, pri čemu je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić pozvao državu na jasnu osudu zločina, a vjernike na oprost i pomirenje.

Organizacija ekshumacije, pa tako i današnje komemoracije i pokopa, djelo je Vicepostulatura postupka mučeništva «Fra Leo Petrović i 65 subraće» i općinskog Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški.
Biskup Vukšić podsjetio na obvezu koja proizlazi iz dokumenata međunarodnoga prava
-Procesi oprosta i pomirenja, koji su moralna obveza svakoga pojedinca, bili bi uvelike olakšani kad bi se pokrenuo proces uspostave društvene pravde te donošenja i primjene pravednih zakona u čemu se na našim područjima, nažalost, vrlo zaostaje. Stoga mi dopustite da, u ime svih nevinih žrtava svih totalitarizama i u vidu sretnije budućnosti, podsjetim također na zakonsku obvezu svake države koja proizlazi također iz dokumenata međunarodnoga prava” - rekao je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.
Tijela dvojice franjevaca bit će pokopana na Širokom Brijegu
Govorio je i o samom tijeku ekshumacije na lokalitetima Tomića njiva i Bare, kao na lokalitetu kod zgrade MUP-a, istaknuvši kako je na tome mjestu ekshumacija bila posebno rizična jer je sama masovna grobnica bila minirana.
U večernjim satima tijela dvojice identificiranih franjevaca dopremljena su u Široki Brijeg, gdje će biti i mjesto njihovog posljednjeg počinka. Sahrana fra Slobodana Lončara i fra Martina Sopte zakazana je za 07. veljače.
Negdje na području Ljubuškog komunisti su ubili i fra Pašku Martinca za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga.

Franjo Dragičević

 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-01
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-02
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-03
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-04
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-05
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-06
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-07
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-08
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-09
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-10
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-11
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-12
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-13
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-14
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-15
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-16
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-17
 • komemoracija-pobijenim-hrvatskim-zrtvama-mala-gospa-2013-18
Tags:
Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina