U nedjelju 20. lipnja Prva sveta pričest u župi Studencima                                                                   Aktualni župni list

BLAGDAN SV. NIKOLE TAVELIĆA NA TRSELJEVINI - 14.11.2013.

   Blagdan sv. Nikole Tavelića proslavljen je na Trseljevini u četvrtak 14. studenoga 2013 g. po lijepom,sunčanom i neobično toplom vremenu za ovo doba godine.

Skupio se lijep broj vjernika mještana i njihovih gostiju. Misno slavlje predvodio je domaći župnik don Ivo Šutalo s kojim je također bio i bogoslov Damir Pažin koji se u župi Studenci nalazi na praksi tj. na pastoralnoj godini. Župnik nas je sve podsjetio na život i mučeništvo Nikole Tavelića koji je rođen u okolici Šibenika oko godine 1340. Potekao je iz plemenite starohrvatske obitelji Šubića. U mladosti je bio ponesen idealima svetoga Franje u čiji red je stupio. Kao misionar otišao je u Bosnu godine 1379.Tamo provodi 12 godina u vrlo teškim uvjetima. Kada je nakon smrti bosanskog kralja Tvrtka 1391. u Bosni onemogućen svaki duhovni rad, Nikola Tavelić sa trojicom svoje subraće odlazi kao misionar u Svetu zemlju. Jednom prigodom, u vrijeme velikog islamskog blagdana uputio se sa subraćom u Omarovu džamiju u Jeruzalem da kadiju uvjeri u istinitost i ispravnost kršćanske vjere. Kadiju je to razbjesnilo pa je svu četvoricu dao tri dana mučiti a onda i ubiti.
Papa Pavao VI. proglasio je Nikolu svetim u Rimu, 21. lipnja 1970. godine.
Sveti Nikola Tavelić i danas je uzor svima nama koji živimo u potpuno drugom vremenu. Nije potrebno dati život za vjeru ali mi se odričemo i onog najmanjeg truda da barem progovorimo istinu i upozorimo na nepravdu. Ta istina nam je više nego ikada potrebna, ako želimo ostati na pravom putu Kristovog nauka.
Župnik je na kraju čestitao svim Trseljevčanima njihovog zaštitnika i zaželio ugodno druženje u krugu obitelji i prijatelja.
Neka nas sve Sv. Nikola Tavelić štiti i brani svojim nebeskim zagovorom.

Lilja Raše

  • sveti-nikola-trseljevina-2013-01
  • sveti-nikola-trseljevina-2013-02
  • sveti-nikola-trseljevina-2013-03
  • sveti-nikola-trseljevina-2013-04
  • sveti-nikola-trseljevina-2013-05
  • sveti-nikola-trseljevina-2013-06
  • sveti-nikola-trseljevina-2013-07
Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina