Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

MISIONAR DON BERNARD MARIJANOVIĆ POSJETIO NAŠU ŽUPU

   Don Bernard je u Tanzaniju otišao prije dvije godine te tamo pastoralno djeluje s našim hercegovačkim svećenikom don Velimirom Tomićem u novoosnovanoj župi Kisongo.

Župu Studence i Svetište Presvetoga Srca Isusova, na poziv župnika don Ive Šutala i župnog vikara don Tomislava Zupca posjetio je misionar iz Tanzanije don Bernard Marijanović. Don Bernard je u Tanzaniju otišao prije dvije godine te tamo pastoralno djeluje s našim hercegovačkim svećenikom don Velimirom Tomićem u novoosnovanoj župi Kisongo.
U nedjelju, 8. veljače 2015., kada Crkva obilježava spomendan poznate afričke časne sestre sv. Jozefine Bakhite - pet puta preprodavane kao ropkinje, po želji pape Franje, obilježen je i prvi Svjetski dan molitve, razmišljanja i djelovanja protiv ropstva. Don Bernard je toga dana u našoj župi predvodio tri svete mise: u Svetištu u 8:00 i 11:00 sati te u Zvirovićima u 9:30. U Stubicu nažalost nije mogao otići jer se sveta Misa slavi u isto vrijeme kao i u Zvirovićima. Okupljenim vjernicima govorio je o životu i djelovanju misionara u Tanzaniji te o načinu života tamošnjih domorodaca, vjernika koji polako prihvaćaju evanđelje i katoličku vjeru. Naglasio je kako na području župe Presvetoga križa u Kisongu živi oko 35 000 ljudi. Od toga je možda tri do četiri tisuće katolika, dok su ostali animisti, muslimani i protestanti. Inače, u cijeloj Tanzaniji živi oko 45 milijuna stanovnika, od čega bi moglo biti oko 45% katolika. Kako je župa tek osnovana (2014.), slijedi gradnja župne crkve i župnoga stana. Na području župe misionari također pomažu izgradnju škola, bolnica i ostalih potrebnih objekata koje će koristiti njihovi vjernici, ali i ostali žitelji. 
Trenutno na području Tanzanije djeluje šest hrvatskih misionara i jedna misionarka:
1. don Ante Batarelo, Splitsko-makarska nadbiskupija,
2. don Dražen Klapež, Splitsko-makarska nadbiskupija,
3. don Bernard Marijanović, Trebinjsko-mrkanska biskupija,
4. o. Tomislav Mesić, CSSp - spiritanac, Misijska družba Duha Svetoga,
5. don Nikola Sarić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije,
6. don Velimir Tomić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije,
7. s. Marija Kaja Perić, Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog - njemačka provincija.
Don Bernard je ovom prigodom zahvalio svima na svesrdnoj molitvenoj i materijalnoj potpori, osobito vjernicima koji, ne samo u povodu Misijske nedjelje, Dana svetog Djetinjstva i Nedjelje Dobrog Pastira, nego i u drugim prigodama, redovito pomažu Papinska misijska djela, misije i misionare. 
Župnik je na kraju svete Mise zahvalio don Bernardu na njegovu dolasku, upućenim riječima i predvođenju svete Mise što je za župu i sve župljane bilo duhovno osvježenje, prava mala „misijska nedjelja“. Tomu su doprinijeli i razni misijski suveniri koje su vjernici nakon misa u Svetištu mogli nabaviti, a sav je prihod bio namijenjen u korist misija.
Neka don Bernarda i don Velimira prati Božji blagoslov u njihovu pastoralnom radu u Tanzaniji i neka Radosna vijest evanđelja dopre do svih onih koji još za nju nisu čuli, a koji je žele čuti, njome se hraniti i po njoj živjeti.

Ovdje donosimo i kratki životopis misionara don Bernarda.
Don Bernard Marijanović, misionar u Tanzaniji, rođen je 12. kolovoza 1972. godine u Stocu. Roditeljska kuća mu je u Ljucima, župa Rotimlja. Otac Ante i majka Mara r. Šimunović rodili su petero djece od kojih je Bernard drugi po redu. Osnovnu školu započeo je na Hodovu 1979., a završio 1987. godine. Nakon osnovne izrazio je želju za svećeničkim zvanjem te krenuo u sjemenište u Zagreb, na Šalatu, 1987., i uspješno maturirao 1991. godine. Bogosloviju je pohađao u Sarajevu i Bolu, (1991.-1998.), a vojsku je služio u Čapljini nakon 5. godine bogoslovije.
Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1998., a mladu misu slavio je u Rotimlji 12. srpnja iste godine. Njegova prva svećenička služba bila je služba župnog vikara u župi sv. Ivana u Mostaru  (1998.-2003.). Nakon Mostara odlazi na župu sv. Ivana Krstitelja na Gradinu kod Čitluka gdje ostaje do 2009. godine kada ga biskup Ratko Perić imenuje župnim upraviteljem župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna. U rujnu 2012. otišao je u misije u Tanzaniju.

Jure Petković

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://svetistesrcaisusovastudenci.info/images/donbernardmarijanović2015

Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina