Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

VELIKI ČETVRTAK: MISA VEČERE GOSPODNJE I PRANJE NOGU

   Svečana sveta Misa u našoj župi slavljena je na Veliki četvrtak u 18 sati. U svečanoj procesiji ispred crkve pošli su ministranti, svećenici i dvanaestorica „apostola“.

Prepuna crkva dočekala je procesiju i pjevala zajedno s pjevačima župnog zbora sve misne pjesme. Župnik je predvodio svetu Misu uz koncelebraciju župnog vikara don Tomislava Zupca. Na posebno spremljenim sjedištima oko oltara sjedili su ovogodišnji „apostoli“: Marko Milićević, Luka Alilović, Rade Luburić, Mario Petković, Ranko Dodig, Branko Pehar, Ivan  Jelčić, Boso Brajković, Tomislav Gadže, Domin Dugandžić, Zdravko Dragićević Ćomo i Mile Kraljević. Župnik je u svojoj homiliji govorio o Pashi, tj. o “prolazu” zatornoga anđela Božjega koji je one noći prošao po egipatskim obiteljima i usmrtio svako egipatsko prvorođenče, a obišao izraelske obitelji čija su vrata, tj. dovratnici bili obilježeni krvlju janjeta. Istaknuo je kako novozavjetna “pasha”, tj. sveta Misa ima svoje korjene u toj “pashi”. Kao što su tada Izraelci prešli iz Egipta u Obećanu  zemlju, tako novozavjetni narod Božji ili Crkva preko krvi jaganjca Isusa prelazi iz ropstva grijeha u slobodu vječne domovine. Također je istaknuo obred pranja nogu koji je Isus učinio prema svojim učenicima kako bi pokazao kako i oni jedni drugima trebaju uvijek služiti i međusobno se pomagati. Nakon toga su svećenici pristupili pranju nogu “apostolima” kako bi učinili onu istu gestu koju je Isus učinio prema svojim apostolima na Posljednjoj večeri. Na koncu svete Mise slijedio je prenos Svetootajstva na pokrajnji oltar te kratko klanjanje s pjevanjem euharistijskih pjesama. Poslije toga svećenici su ogolili oltar a narod se Božji razišao u tišini.
Nakon završetak misnoga slavlja svećenici su s dvanaestoriocm “apostola” sišli u župnu dvoranu gdje je slijedila “posljednja večera”, tj. lomljenje kruha, molitva i kuhano gorko zelje poput onoga kojega su blagovale izraelske obitelji za svoj najvažniji blagdan, pashu, kako bi se svi spomenuli gorkog života u egipatskom ropstvu. Iskreno se zahvljujemo domaćicama koje su sve uredno pripremile, kao i vim sudionicima misnog slavlja: župnom zboru, čitačima, ministrantima i samim “apostoima”.

 • veliki-cetvrtak-2015-01
 • veliki-cetvrtak-2015-02
 • veliki-cetvrtak-2015-03
 • veliki-cetvrtak-2015-04
 • veliki-cetvrtak-2015-05
 • veliki-cetvrtak-2015-06
 • veliki-cetvrtak-2015-07
 • veliki-cetvrtak-2015-08
 • veliki-cetvrtak-2015-09
 • veliki-cetvrtak-2015-10
 • veliki-cetvrtak-2015-11
 • veliki-cetvrtak-2015-12
Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina