Nedjelja, 23. siječnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           9,30 - Sveta Misa u Zvirovićima                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           Aktualni župni list

30 PRVOPRIČESNIKA U NAŠOJ ŽUPI - 12.4.2015.

   Svi su izgledali kao anđeli, još s bijelim svijećama u ruci, veseli i razdragani trčkarali su crkvenim dvorištem prije svete Mise sretno dozivajući svoje najmilije da se s njima fotografiraju.

Kao i dosadašnjih godina, tjedan dana poslije Uskrsa, tj. na Mali Uskrs ili Nedjelju božanskog milosrđa, u našoj župi slavimo Misu Prve Svete Pričesti. Tako smo učinili i ove godine. Mali Uskrs padao je 12.4.2015. godine. U 10 sati započela je sveta Misa, koju je predvodio naš kapelan don Tomislav Zubac, a u koncelebraciji su sudjelovali župnik don Ivo i naše gore list, župnik iz Ilove, don Dražen Lauc.
Bilo je 30 prvopričesnika koji su se intenzivno spremali za ovaj sakrament s našim kapelanom don Tomislavom koji se potrudio da redovno dolaze na vjeronauk, probe, da uče recitacije, čitanja, izlazak na oltar i sve ostalo što je bilo potrebno za taj dan. A za prvopričesnike je to, razumije se, jedan od najljepših dana u životu. Neki nisu te noći uopće spavali, toliko su bili uzbuđeni. Svetu ispovijed obavili su u petak navečer, 10. travnja, zajedno s krizmanicima, gdje su se također ispovjedili njihovi roditelji i kumovi. Te večeri dobili su i prvopričesničke haljine koje su svi obukli u nedjelju ujutro, na dan svoje prve svete pričesti. Svi su izgledali kao anđeli, još s bijelim svijećama u ruci, veseli i razdragani trčkarali su crkvenim dvorištem prije svete Mise sretno dozivajući svoje najmilije da se s njima fotografiraju. A onda su se svi okupili i uslikali pred kipom Presvetoga Srca Isusova zajedno sa svećenicima. Zatim su se svi poredali za složan ulazak u crkvu. Dječji zbor „Plavi anđeli“ svojim su razdraganim dječjim glasovima tako lijepo pjevali da se orila cijela crkva.  Kapelan don Tomislav započeo je svetu Misu, a sretni roditelji samo su gledali u svoju djecu i zahvaljivali Bogu na tako veličanstvenom daru i danu u kojem će njihova najdraža djeca po prvi puta primiti dragoga Isusa u svoje čisto dječje srce. A tek kada su počeli recitirati, pa u recitaciji zahvaljivati roditeljima, otrgnula se i koja majčinska suza iz radosnog oka. A kad su zajedno podigli upaljene svijeće pri obnovi krsnih zavjeta pa na sav glas viknuli: Odričem! Vjerujem... i tako tri puta, orila se cijela crkva. A svetoj pričesti su pristupili zajedno sa svojim roditeljima. Tata s desne, mama s lijeve strane, a prvopričesnik u sredini. I sve troje zajedno na pričest. Kako je to bilo divno, veličanstveno i dirljivo! Kapelan im je naglasio da se čuvaju grijeha koliko god mogu kako bi se mogli idućih nedjelja redovno pričešćivati i stalno se družiti s Isusom u bijeloj hostiji. Nakon svete Mise svi su dobili na dar prvopričesničku krunicu i molitvenik, kako bi mogli svakoga dana moliti krunicu ili učiti molitve iz molitvenika. Nema zaista ljepšeg dara za prvu svetu pričest. Kad god budu molili krunicu uvijek će ih ona podsjećati na njihov najdraži dan u životu – Prvu Svetu Pričest!
Od srca čestitamo našim prvopričesnicima, njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima. Neka ih Isus prati cijeloga njihova života kroza sve životne nedaće i neka im pomogne da ostanu čvrsti u svojoj svetoj vjeri i da budu uvijek na ponos svojim roditeljima, svojoj župi i svom hrvatskom narodu!

Emilija Jelčić

  • pricest-2015-01
  • pricest-2015-02
  • pricest-2015-03
  • pricest-2015-04
  • pricest-2015-05
  • pricest-2015-06
  • pricest-2015-07
  • pricest-2015-08
  • pricest-2015-09
Tags:
Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina