Svete Mise u 8 i 11 sati u Svetištu i u 9:30 u crkvi sv. Ane U Zvirovićima                                                                   Aktualni župni list

Obnova zvonika i elektrifikacija zvona na Glavici u Gornjim Studencima

Zvono u Gornjim Studencima na Glavici duže vrijeme nije zvonilo. Trebalo ga je aktivirati. Došlo se do zaključka da je najbolji način elektrifikacija.

Župnik je don Ivan u Župnom listu br. 8/2017. od 19. veljače 2017. napisao sljedeće: Povijest zvona, zasigurno je svima dobro znana. Svojim je glasom pozivalo na zajedništvo u molitvi ali i na borbu protiv tuče. Naši ga pređi podigoše da se čuje. I čulo se, daleko; dalje od Studenaca. Nažalost, u naše je vrijeme  umuknulo. Ne bi bilo lijepo da ostane nijemo, viseći samo, svjedočeći naš umor od svega, možda čak i neimaštinu ili pak nemar. Čini se da bi bilo dobro da ga oživimo. Možda nisu potrebni neki posebni napori. Pa ni troškovi! Za jednoga ili nekoliko njih, bilo bi puno. Ali za veći broj zainteresiranih, to ne bi bilo previše. Svatko pomalo i zvono će oživjeti. Ima onih koji ne mogu. Razumljivo, ne mogu svi. Ali je ipak veći broj onih koji bi mogli doprinijeti koje zrnce, „Zrno do zrna pogača“. Župnik je iznio neku okvirnu cijenu troškova, oko 6.000 KM, koji bi uključivali: elektro motor, prebacivanje na elektro pogon, dovod struje, električno brojilo, betonske radove. Naglasio je da su svi pozvani, posebno oni kojima nešto znači glas ovoga zvona. Pozvao je sve da se uključe onoliko koliko tko može. Zaželio je da se ovo zvono ponovno oglasi, u ovo naše vrijeme. Neka progovori o nama, o našoj povezanosti i zajedništvu, o brizi za duše naše mladeži i djece, brige za polja, pa taman bila i ne uzorana. Neka i dalje poziva na molitvu i sjećanje na one koji ga podigoše; neka svijetu kaže da smo još tu, da nas ima, da Boga volimo i da mu se molimo; neka nas ujedinjuje u borbi protiv svih vrsta tuče, pa i one društvene, ekonomske, političke, pravne, mjerodavne - domaće i međunarodne. Zajedno, uz Božju pomoć, mi to možemo! I uspjet ćemo, ako Bog da, pozvao je župnik.

Radovi su otpočeli u subotu 4. ožujka 2017. Glavni radovi su privedeni kraju a zvono je na elektro pogon prvi put zazvonilo Pozdrav Gospi, točno u podne 21. ožujka 2017. godine. Veselju nije bilo kraja.

Radovi su koštali nešto više od najavljena iznosa jer se u hodu izvođenja radova došlo na ideju obnove kupole zvonika, obšivanje limom i postavljanjem metalnog križa od inoksa umjesto već oštećenoga starog betonskog križa, dodan je čekić za mrtvačko zvono. Uz to je kod elektrifikacije zvona postavljeno uzemljenje skroz oko glavice. Bilo bi dobro kada bi se tijekom vremena, barem donekle, počistio i uredio okoliš i sama glavica da bude pristupačnija. O tom potom!

Do kraja studenoga 2017. za ovaj je projekt prikupljen iznos od: 9.558,75 KM. Imena svih darovatelja, osim onih koji su zaželjeli da ostanu anonimni, objavljena su u više brojeva Župnog lista tijekom godine. Svima onima koji su dali svoj prilog, veliko i od srca hvala.

Cjelokupna obnova tornja i elektrifikacija zvona koštala je 10.439,83 KM: (Elektrifikacija = 4.967,80 KM; betonski radovi i žbukanje = 2.750 KM; Limarski radovi = 1.700 KM; Molerski radovi = 600,00 KM i razni materijali za uzemljenje = 422,03 KM). 

Projekt nije koštao više zahvaljujući sljedećim dobročiniteljima: Arhitrav MN d.o.o. Ljubuški, vlasnik Marin Keža donirao je postavljanje uzemljenja; PVC vrata darovao je Marko Milićević. Uključili su se još neki donatori: Slobodan Sušac donirao je kamion pijeska za uzemljenje. U raznošenju pijeska i u raznoj drugoj pomoći doprinijeli su ostvarenju ovoga projekta sljedeći: Žara Keža, Dragan Sušac, Stanko Alilović, Ivan Kraljević, Marin Keža, Lovre Pavlović, Mate Vukšić, Tomislav Vukšić, Luka Penava, Vjekoslav Kraljević, Luka Vištica, Ivan Alilović, Frano Gavran. Potporu je dao i Ante Žulj – vlasnik MINA d.o.o. Grude, kao i Elektro privreda Ljubuški sa svojim djelatnicima na čelu s gosp. Ivanom Rupčićem. Svima koji su potpomogli ostvarenje ovoga projekta, na bilo koji način, iskreno hvala i od Boga plaća.

Tags: ,
Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina