Svete mise sljedeće nedjelje slave se u Svetištu u 8 i 11 sati, i u Stubici u 9:30 sati                                                                                Aktualni župni list

TRODNEVNICA U ČAST SVETOJ ANI

I ove smo se godine trodnevnicom duhovno pripremali za blagdan Sv. Ane, majke Blažene Djevice Marije.

Župnik don Ivan Štironja pozvao je don Branka šimovića, don Josipa Blaževića te za sam blagdan don Ivana Perića da svojim propovijedanjem donesu duhovnu svježinu okupljenom puku.

Prva večer. Don Branko, svećenik u miru u svojim rodnim Zvirovićima, u svojoj je propovjedi govorio o sv. Joakimu kao bogatom ali Bogu odanom čovjeku. Posebno je imao srce za siromahe. Don Branko je govorio o vjernoj zagovornici sv. Ani, koja je zaštitnica nerotkinja. Naglasio je da su mnoge žene po njezinu zagovoru ostale trudne, te kako bi joj se svaka žena, koja u budućnosti planira roditi, trebala preporučiti u molitve. Misu je pohodio veći  broj vjernika koji su pomno slušali svaku riječ te posvjedočili ljepotu zajedništva u molitvi. . Sva tri dana trodnevnice svetoj je Misi prethodila pobožnost sv. Ani uz pjesmu: Dobra majko sv. Ano, moli se za nas... a bila je i prigoda za svetu ispovijed.

Drugu večer trodnevnice misu je predvodio don Josip (Joko) Blažević župnik u Vinjanima. Don Josip je inače posebno vezan za sv. Anu jer se i njegova majka zove Ana. U svojoj je propovjedi posvjedočio o čudima koja su se, po zagovoru sv. Ane, dogodila brojnim ženama. Spomenuo je i to kako je strašno da postoje osobe koje nagovaraju druge žene na pobačaj te kako ih, kao i sotona, napuštaju nakon učinjena djela, onda kada su im najpotrebniji. Uz don Joku koncelebrirao je župnik don Ivan i don Branko Šimović. U Misi je sudjelovao veći broj vjernika. Prije Mise bila je prigoda za svetu ispovijed, tako da se veći broj vjernika ispovjedio.

Treću večer trodnevnice, Misu je predvodio župnik don Ivan Štironja. U svojoj je propovjedi posebno naglasio vrijednost predbračne čistoće na koju sveta Crkva s razlogom poziva. Spomenuo je i problem sve raširenije prakse zajedničkog življenja zaručnika prije vjenčanja, čak i prije civilnoga a kamoli crkvenoga braka. Pozvao je mlade da se odupru takvom trendovima. Vjeru se ne bi smjelo izdati i prodati za sitne škude. Podsjetio je i na pravilo, koje se odnosi na sakramentalna vjenčanja, a koje obvezuje župnike da se vjenčanja zaručnika koji mjesecima ili godinama žive skupa ne dopuštaju svečana vjenčanja s Misom. Na kraju Mise uslijedio je blagoslov djece. Lijepo je bilo vidjeti toliki broj djece, kao i beba u naručju majki, koji su se približili oltaru i primili blagoslov.

Na sam blagdan Sv. Ane Misu je predvodio don Ivan Perić, župnik župe sv. Marka i sv. Luke u mostarskom predgrađu Cim i Ilići. Misi je prethodila procesija s kipom sv. Ane. Dok je župnik pjevao litanije, narod je predvođen zborom skladno odgovarao u znak molitve i vapaja. Vlč. Perić u svojoj je propovjedi govorio o tomu kako smo se udaljili od Boga, te da smo danas čista suprotnost sv. Ane i Joakima, koji su zbog svoje vjernosti i blizine Bogu postali ono što jesu. Don Ivan je toliko dirnuo puk u srce da je dobio veliki pljesak na kraju propovjedi. Na kraju Mise, župnik je blagoslovio prisutnu djecu koja su došla u većem broju.

Na kraju slavlja župnik je zahvalio svima na sveukupnoj pomoći i doprinosu i organiziranju blagdana, od uređenja crkve, dvorišta i okoliša do redovite pomoći, ministriranja, čitanja, čišćenja. Zahvalio je i članovima Zbora sv. Ane, koji su kroz trodnevnicu i na sam blagdan predvodili liturgijsko pjevanje. Posebnu je zahvalnost i pohvalu uputio propovjednicima koji su u svojim propovijedima uprisutnili život i vjeru svetog bračnog para sv. Ane i Joakima.

  • sveta-ana-zvirovici-2017-001
  • sveta-ana-zvirovici-2017-002
  • sveta-ana-zvirovici-2017-003
  • sveta-ana-zvirovici-2017-004
  • sveta-ana-zvirovici-2017-005
  • sveta-ana-zvirovici-2017-006

Ilija Penava

Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina