Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

Misijska nedjelja

 1. listopada 2018. godine imali smo prigodu u našem svetištu na svečan način obilježiti Svjetski dan misija ili Misijsku nedjelju. Naime, Misijsku nedjelju u crkveni kalendar uveo je papa Pio XI. 1926. godine i obilježava se u cijelom svijetu predzadnje nedjelje u mjesecu listopadu.

            Kako je Katolička crkva u svojoj naravi misionarska crkva, mnogi naši hrvatski svećenici i časne sestre, vodeći se Isusovom zapovijedi, koju je dao svojim učenicima: „Pođite dakle i učinite mojim učenicime sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!“ (Mt 28, 19-20) su uplovili u misionarske vode, tako da ih danas imamo devedesetak u 27 zemalja širom svijeta, a ponajviše ih ima u Africi.

            Naša župna zajednica je, Bogu hvala, duboko svjesna potrebe pružanja pomoći našim misionarkama i misionarima, što se očituje u djelovanju misijske sekcije, a kroz nju i svih župljana koji su u mogućnosti na bilo koji način dati doprinos ovom uistinu posebnom Božjem pozivu.

            Priprava za Misijsku nedjelju, nedjelju posvećenu širenju Radosne vijesti spasenja, nedjelju posvećenu misionarkama i misionarima, kojih je nemali broj i život svoj položio za svjedočanstvo vjere, trajala je cijeli tjedan, na način da smo se u listopadskim pobožnostima i svetim Misama na poseban način sjećali i molili za naše misionare. Na istu nakanu je upriličeno i Euharistisko klanjanje u petak nakon svete Mise, uoči Misijske nedjelje, kada su mladi pjevajući  prigodane duhovne pjesme i upućujući zahvale i molitve dragom Bogu, dodatno uljepšali sam ovaj događaj. Dragi naši župljani, a posebno mladi, su svoju odanost i zahvalu za sve što u ime Isusa Krista, u ime Katoličke crkve čine misionari, iskazali na najbolji mogući način – svojom molitvom i dolaskom na svetu Misu i Euharistijsko klanjanje. Naravno, ni ono materijalno nije izostalo.

            Posebno je lijepo i svečano bilo tog 21. listopada, kada nam je župnik svetu Misu uveličao pjevanjem psalma na svahili jeziku, a u propovijedi naglasio kako smo svi mi pozvani i imamo svoju misiju na zemlji. Čuli smo o potrebi djelovanja naših misionara u dalekim zemljama, gdje se Božja riječ još nije proširila ili nije zaživjela, kao i o njihovom divljenja vrijednom angažmanu. Biti kršćanin, biti katolik, imati i koristiti mogućnost svetih sakramenata, sakramenta Ispovijedi, duhovnog pročišćenja, je privilegija i biser kojeg treba širiti, kojeg treba dijeliti. Zbog toga svi mi imamo zadatak  i poslanje u širenju riječi Božje i ispunjenju misije koju nam je povjerio Otac naš nebeski. Uistinu, sretan je onaj čovjek koji ispuni svoju misiju na zemlji. Misiju na zemlji moguće je ispuniti samo ako se pridržavamo i djelujemo po jedino ispravnom i pravednom zakonu – Božjem zakonu. A kako bi se Božji zakon i riječ Božja proširila pozvani smo pomoći kako molitvom tako i materijalno onima koji su se otisnuli u daleke krajeve, s ciljem da Isusovo Evanđelje uđe u srca onih koji ga još nisu spoznali.

            Imajući sve ovo na umu naši mladi su organizirali akciju pripreme raznih vrsta peciva, kolača i drugih slastica, koje su vrijedne domaćice pripremile, a mladi nudili župljanima nakon svete Mise. Par stotina slatko-slanih pripravaka su upakirali i zajedno sa misijskim maslinovim uljem, pićem i voćem, također donaciji naših župljana, ponudili u humanitarnoj akciji, na koji način su prikupili zavidna sredstva za potrebe misija.

Veličanstveno!.... Hvala vam naši mladi, ponosu naše župe, na vama počiva i naša budućnost!

Sanela Pokrajčić

 

MISIJSKA NEDJELJA

Svjetski dan misija svake se godine obilježava na predzadnju nedjelju u mjesecu listopadu. Ove godine taj dan je pao na 21. listopada. na poseban način u svetoj Misi smo se sjetili naših pokojnih misionara i misionarki, koji su svoj život u potpunosti posvetili služenju Bogu, i širenje Radosne vijesti u krajeve u koje još nije doprla. Mnogi od tih misionara dali su i svoje živote (njih 447 ubijenih od 2000.-2017. uključivo za koje znamo, a što je tek s onima koji su nestali i o kojima nemamo nikakvih informacija). Kao što smo i prethodnih godina organizirali razne akcije za naše misionare i potrebe misija, tako smo i ove godine pozvali naše drage župljane da pripremom kolača i peciva pripomognu ovu hvalevrijednu akciju. Odazvao ih se velik broj, a također i velik broj naših mladih u subotu navečer pripomogao je slaganju i raznošenju kolača u filijalne crkve, kako bi i oni u Zvirovićima, a i oni u Stubici svojim skromnim darom uvelike pripomogli onima kojima je svaka, a i najmanja pomoć dobrodošla.

 • misijska-nedjelja-2018-001
 • misijska-nedjelja-2018-002
 • misijska-nedjelja-2018-003
 • misijska-nedjelja-2018-004
 • misijska-nedjelja-2018-005
 • misijska-nedjelja-2018-006
 • misijska-nedjelja-2018-007
 • misijska-nedjelja-2018-008
 • misijska-nedjelja-2018-009
 • misijska-nedjelja-2018-010
 • misijska-nedjelja-2018-011
 • misijska-nedjelja-2018-012
 • misijska-nedjelja-2018-013
 • misijska-nedjelja-2018-014
 • misijska-nedjelja-2018-015
 • misijska-nedjelja-2018-016
 • misijska-nedjelja-2018-017
 • misijska-nedjelja-2018-018
 • misijska-nedjelja-2018-019
 • misijska-nedjelja-2018-020
 • misijska-nedjelja-2018-021
 • misijska-nedjelja-2018-022
 • misijska-nedjelja-2018-023
Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina