Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

Velika subota i Uskrs

Obredi Velike subote, uskrsno bdijenje, u župi i svetištu Presvetog srca Isusova u Studencima započelo je Službom svjetla na ulazu u crkvu jer zbog kiše i jakog vjetra nije bilo moguće da se to obavi ispred crkve, kako je inače običaj.Veliku uskrsnu svijeću upalio je i blagoslovio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, a hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je studenački župnik don Ivan Štironja.

 

Nakon hvalospjeva uskrsnoj svijeći mladi iz župe su pročitali tekstove iz Svetog pisma, a psalme su pjevali župni zborovi Vrelo života i Plavi anđeli, te Studenački bećari koji su za Sveto Trodnevlje i Uskrs uljepšali liturgijsko pjevanje.

 

Misno slavlje predvodio je biskup Vukšić, a umjesto propovijedi pročitana je uskrsna čestitka mjesnog biskupa, mons, Ratka Perića, upućena vjernicima hercegovačkih biskupija.

 

Na kraju svete mise biskup Vukšić je blagoslovio hranu i jaja, te zazvao božji blagoslov za sve vjernike uz prigodnu čestitku za Uskrs.

 

 Na blagdan Kristova uskrsnuća svečano misno slavlje u župnoj crkvi u Studencima predvodio je mons.Tomo Vukšić koji je u prigodnoj propovijedi vjernicima uputio riječi ohrabrenja i podrške. Na misi su pjevali župni zborovi, ali i ostali mladi iz Župe, pa je crkva i crkveno dvorište odzvanjalo od liturgijskih pjesama.

Na kraju svete mise župnik don Ivan Štironja zahvalio je biskupu Vukšiću što nađe vremena doći u (svoju) župu i uputiti riječi ohrabrenja i nade u ovim teškim vremenima. Također, zahvalio je i svima koji su dali truda da proslava Svetog trodnevlja i Uskrsa protekne kako i doliči vjerničkom puku, a osobito je zahvalio pjevačima, i malima i velikima.

 

USKRS U STUDENCIMA

U nedjelju, 1. travnja 2018. u župi Presvetog Srca Isusova proslavili smo svetkovinu Uskrsa. Posebno je bilo svečano na svetoj Misi u 10:00 sati, koju je predvodio, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini, mons. Tomo Vukšić, sin ove župe u koncelebraciji sa sadašnjim župnikom, don Ivanom Štironjom. Sve je bilo u velikoj radosti: crkva je bila dupkom puna, orgulje su glasno zasvirale, veliki mješoviti zbor „Vrelo života“ skladno pjevao, čijem su pjevanju pripomogli „Bećari“. Sve je bilo u znaku Isusove pobjede nad smrću, u znaku Isusova uskrsnuća.

Biskup Tomo se također u svojoj propovijedi osvrnuo na Isusovu pobjedu nad smrću. Isus je prvi koji je uskrsnuo od svih usnulih i otišao naprijed prema vječnosti. Prvi svjedok toga uskrsnuća je Marija Magdalena, koja je prva došla na mjesto njegovoga ukopa i prva otkrila i vidila prazan grob. Ona je prva došla njegovim učenicima s Petrom na čelu kako bi im navijestila da je grob prazan. Marija Magdalena je prvi propovjednik Isusova uskrsnuća i zaštitnica svih kršćanskih propovjednika. Ona je prvi navjestitelj Isusa koji je otišao naprijed ispred svih nas u vječnosti. Ona treba biti primjer svima nama. Kao što je Marija Magdalena širila tu Radosnu vijest, tako smo i mi dužni širiti, bez obzira kojem staležu pripadali. Svatko na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima dužan je navješćivati drugima da je Isusov grob prazan, da je punina usnulih otišla ispred nas, uskrsla na život vječni. Svi smo mi pozvani vjerovati u uskrsnuće tijela i život vječni, da bismo se po vlastitom uskrsnuću našli zauvijek u vječnosti, u zajedništvu s Isusom Kristom. Da bi se to dogodilo, potrebno je da se u ovom životu dogodi neka vrsta duhovnog uskrsnuća, neka vrsta duhovnoga ustajanja iz smrti, da ustanemo iz usnule stvarnosti ovoga svijeta koja često niječe narav ljudskih stvorenja, koja niječe prirodni Božanski zakon, i uz to koja nameće nemoralne zakone, pravila koja dobro kompromitiraju i dovode u pitanje samoga Boga. Dužni smo boriti se protiv takvih nemoralni pravila i pridržavati se Božjih pravila zbog kojih ćemo često puta biti razapeti, odbačeni, prezreni. No ne trebamo se bojati, jer Isus je prvi koji je uskrsnuo od svih usnulih i mi po toj nadi želimo ići za njim prema vječnosti.

 

VAZMENO TRODNEVLJE

Drugi dio Velikoga tjedna važan je dio za nas vjernike. Tada se na poseban način sijećamo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Sveto trodnevlje započinjemo Misom večere Gospodnje koju je toga dana u 18:00 sati predvodio don Ivan Štironja, naš župnik, a prigodnu propovijed izgovorio je don Božo Goluža, urednik Crkve na kamenu. Prije svete Mise svoje darove za najpotrebnije prinijeli su najmlađi, a dvanaestorici apostola upriličeno je tradicionalno pranje nogu. Liturgijsko pjevanje svojim glasom uljepšali su naši „Bećari“ i župni zbor „Vrelo života“. Na kraju svete Mise, župnik don Ivan u procesiji prenio je Presveti oltarski sakrament na sporedni oltar pred kojim su vjernici do pola noći ostali u molitvi i klanjanju.

Na drugi dan svetog Trodnevlja okupilo se mnoštvo vjernika, crkva je bila popunjena do posljednjeg mjesta a isto tako i crkveno dvorište. Obrede Velikog petka predvodio je župnik don Ivan Štironja, a prigodnu propovijed izgovorio naš đakon, don Josip Radoš. Posebno je bilo lijepo vidjeti procesijski ulazak u crkvu, prostraciju svećenika i đakona pred oltarom, te kako se rijeke vjernika slijevaju da bi iskazale počast poklonom i ljubljenjem svetog Križa. Kako solisti tako i župni zbor „Vrelo života“ i „Bećari“ skladno su pjevali Muku po Ivanu i ostale pjevane dijelove obreda. Nakon svete Pričesti svi se razilazimo u tišini svojim domovima.

Obrede Velike subote, odnosno uskrsnog bdijenja započeli smo Službom svjetla na ulazu u crkvu. Zbog kiše i jakog vjetra nije bilo moguće da se to obavi ispred crkve kao što je to običaj. Simbolično upisujući 2018. godinu na Uskrsnu svijeću, blagoslivljajući je i paleći od oganj, procesijski ulazimo u crkvu. Nakon trostrukog usklika „Svjetlo Kristovo“ župnik don Ivan okadivši svijeću pjeva Hvalospjev uskrsloj svijeći. Misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, sin ove župe. Mladi su dostojanstveno pročitali čitanja Staroga i Novoga Zavjeta, a svojim pjevanjem cijelo liturgijsko slavlje pratili su naši zborovi „Vrelo života „ i „Plavi anđeli“ kao i naši „Bećari“. Umjesto propovijedi pročitana je Uskrsna čestitka našeg mjesnog biskupa, mons. Ratka Perića u kojoj je naglašeno da i mi zajedno s „ljubljenim učenikom“ vjerujemo u Isusovo uskrsnuće koje je i nama jamstvo da ćemo tjelesno uskrsnuti: pravednici na život vječni, nepravedni na osudu vječnu.

 

 

 • velika-subota-2018-001
 • velika-subota-2018-002
 • velika-subota-2018-003
 • velika-subota-2018-004
 • velika-subota-2018-005
 • velika-subota-2018-006
 • velika-subota-2018-007
 • velika-subota-2018-008
 • velika-subota-2018-009
 • velika-subota-2018-010
 • velika-subota-2018-011
 • velika-subota-2018-012
 • velika-subota-2018-013
 • velika-subota-2018-014
 • velika-subota-2018-015
Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina