Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

PRVI SUSRET HKM-a NOVO SRCE - 1.3.2014.


   Oko osamdeset mladih župe Studenci 1. ožujka 2014. godine došli su na pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja.

Naš župnik don Ivo Šutalo večer je otvorio molitvom i uvodnim govorom, a Plamen ljubavi himnom Susreta mladih „Na slobodu pozvani“. Kako znamo da Dubrovnik ima svoju poznatu povijest župnik nam je ispričao neke dijelove iz prošlosti drevnog grada i nekoliko anegdota jer je i sam u njemu proveo četiri godine sjemenišnog života. Spomenuo je važnost slobode koju je živio Dubrovnik kroz stoljeća svoje povijesti i one poznate stihove našeg baroknog pjesnika Ivana Gundulića koje je napisao u svojoj pastorali Dubravka: „O, lijepa, o draga, o slatka slobodo…“ U njoj je naime opisao Dubravu, koja simbolizira idealnu zemlju u kojoj ljudi sretno žive poštujući Božje zakone. Geslo susreta je „Na slobodu pozvani“, a to je i dosta simbolično s obzirom na povezanost Dubrovnika s rječju sloboda  - libertas! Ta jesu li dubrovački brodovi kroz cijelu njegovu povijest uvijek plovili pod takvom zastavom! Imajući u vidu upravo tu povijesnu slobodu Dubrovnika podrazumijevalo se da upravo taj pojam – sloboda! -  mora biti sastavni dio gesla. Organizatori su stoga u Novom zavjetu, u poslanici Galaćanima, pronašli citat u kojem se spominje sloboda: „Jer vi ste, braćo, na slobodu pozvani!“ (Gal 5,13).  Time su lako definirali misao vodilju ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži. Naši mladi župljani željno očekuju odlazak u drevni Dubrovnik čija povijest seže u daleko 7. stoljeće. Samo ime Dubrovnik dolazi od latinske riječi Ragusa, a kroz cijelu svoj povijest bio je slobodna grad. Čak i kad su ova područja držali Turci, Dubrovnik nije bio pod njima. Priznao je vlast Turaka (1526.- 1806.) ali je sačuvao svoju samostalnost i slobodu plaćajući Turcima za to 12.500 dukata godišnje.
Spomenimo i to da je Dubrovnik prvi u Europi koji je službeno ukinuo ropstvo, 1416. godine, a poznati Orlandov stup na stradunu simbol je slobode. Uz to Dubrovnik je i religiozno otvoren i spreman prihvatiti religioznu slobodu drugih ljudi. Uz pedesetak crkava i crkvica u Dubrovniku na relativno malom prostoru postoje katolička i pravoslavna crkva te židovska sinagoga. To pokazuje njegovu otvorenost Bogu, čovjeku i cijelome svijetu.
Mi mladi s radošću očekujemo kraj travnja i susret u Dubrovniku, a do tada ćemo nastaviti s našim katehezama i redovitim dolascima tijekom kojih ćemo naše duše pripremiti u prvom redu za susret s Isusom u zajedničkom euharistijskom slavlju, i otvoriti ih za susret i nova prijateljstva s mladima iz drugih župa Lijepe naše i iz cijeloga svijeta.

Ivana Barišić

  • susret-mladih-na-katahezi-ozujak-2014-01
  • susret-mladih-na-katahezi-ozujak-2014-02
  • susret-mladih-na-katahezi-ozujak-2014-03
  • susret-mladih-na-katahezi-ozujak-2014-04
  • susret-mladih-na-katahezi-ozujak-2014-05
Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina