Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

SUSRET HKM U VUKOVARU

Svaka duhovna obnova, svako hodočašće pa i najkraća molitva radošću ispunjaju svako vjerničko srce. U potrazi za ispunjenim srcem i željom za duhovnom obnovom,

krenuli smo u subotu 29. travnja, rano ujutro, na hodočašće u Vukovar, grad u kojem je predviđen Susret Hrvatske katoličke mladeži (HKM), pod geslom: Krist, nada naša.

 

U đakovačkoj katedrali

Iako je bilo rano jutro, euforično smo čekali polazak. Od silnog uzbuđenja mnogi nisu ni spavali te noći. Uz molitvu i pjesmu, nas sedamdeset i dvoje mladih, na čelu s našim župnikom don Ivanom Štironjom, zaputili smo se prema Vukovaru. Uz pjesmu i šalu, višesatno putovanje je vrlo brzo prošlo. Nakon devet sati vožnje, uz dva-tri kratka stajanja, stigli smo u Đakovo u katedralu sv. Petra, koju je izgradio Josip Juraj Strossmayer. Zadivila nas je ta velebna građevina sa svojim zlatnim svodovima, zidnim minijaturama, kamenim oltarima te samim prostorom unutrašnjosti katedrale, koja je građena po uzoru na rimske bazilke... Nakon kraćeg obilaska katedrale, krenuli smo u Nuštar gdje je bio predviđen smještaj.

 

Kod zemljaka vlč. Slavka

U Nuštru, malom mjesto između Vukovara i Osijeka, dočekao nas je župnik župe Duha Svetoga vlč. Slavko Vranjković (rođen u Posuškom Gracu), sa svojim župljanima, volonterima i udomiteljima. Svaka je obitelj udomila po dvoje mladih. Iako nas je bilo mnoštvo, skoro tristo, sve obitelji su se jako potrudile da se osjećamo što bolje. Svoju su dobrodošlicu iskazali bogatim i toplim objedom.

Nakon ručka i smještaja po obiteljima, zaputili smo se u župnu crkvu Duha Svetoga, gdje smo dobili daljnje upute, narukvice i akreditacije. Uslijedila je sveta Misa, koju je predvodio don Josip Joko Blažević, uz koncelebraciju mjesnog župnika don Slavka, našega župnika don Ivana, don Ivana Bebeka župnika iz Prisoja i don Dragana Filipovića, duhovnog pomoćnika iz Čapljine. Na kraju Mise uslijedilo je predstavljanje župa koje su dobile smještaj u Nuštru: Čapljina, Prisoje i Vir. Naš župnik don Ivan, don Dragan Filipović i don Josip Blažević predstavili su Crkvu u Hercegovini pjesmom: „Hvaljen Isus“.

 

Koncert u Vinkovcima

Nakon misnog slavlja, zaputili smo se u Vinkovce gdje smo u velikoj dvorani prisustvovali koncertu duhovne glazbe. Sve se odvijalo u duhu zajedništva i mladenačke radosti. Poseban je događaj bio kada us se ujedinili složni glasovi mladih pune dvorane koji su zajedno zapjevali duhovnu skladbu: Velik Si. Nakon koncerta zaputili smo se u obitelji gdje smo večerali i otišli na zasluženi odmor.

 

Susret HKM u gradu heroju

Sutradan smo se morali jako rano ustati. Zaputili se na memorijalno groblje, gdje smo posjetili grobove poginulih u Domovinskom ratu. Nakon zajedničke molitve na Memorijalnom groblju, koje smo s posebnim pijetetom razgledali, u dugoj smo se povorci uputili prema dvorcu Eltz, gdje je bilo predviđeno misno slavlje. Pred nas su izlazili brojni Vukovarci, koji su nas srdačno pozdravljali i zahvaljivali što smo došli. U znak zahvale pjevali smo i klicali: „Vukovar, Vukovar!“ U povorci smo pjevale razne rodoljubne pjesme i duhovne šansone.

 

Svečano misno slavlje

Na ulazu u prostor pripravljen za misno slavlje dočekala nas je velika gužva. Duže smo čekali ulaz na prostor predviđen za nas. To smo čekanje i gužvu zaboravili čim je započelo svečano i veličanstveno misno slavlje.

Svetu je Misu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Pročitana je poruka pape Franje u kojoj je potvrdio svoju radost zbog susreta, pozdravio sve prisutne i obećao svoje molitve. Svetu Misu je svečanim i skladnim popijevkama popratio biskupijski zbor mladih uz pratnju orgulja i orkestra. Nakon završetka misnog slavlja, okrijepili smo se dobivenom hranom i osvježili vodom te se uputili u razgledavanje prema Vukovarskom tornju gdje smo se trebali svi okupiti i krenuti na daljnji program.

 

Spomen dom Ovčara

Okupivši se ispod Vukovarskog tornja fotografirali smo se te autobusima se uputili prema Ovčari gdje smo posjetili Spomen dom Ovčara koji je u ratu bio hangar. Kasnije je pretvoren u Spomen dom, koji podsjeća na strašne zločine počinjene nad vukovarskim Hrvatima. U betonskom podu utopljene su čahure streljiva kojima su ubijani nedužni ljudi. Unutrašnjost Spomen doma, posebna je priča koja uprisutnjuje pobijene slikom, imenom i prezimenom. U podnožju zidova unutrašnjosti Spomen doma nalaze se osobne stvari žrtava, koje nam potvrđuju postojanje ljudi koji su živjeli u Vukovaru i u njemu sanjali svoju slobodu.

 

Posjet mjestu pogubljenja

Nakon posjeta Spomen domu Ovčara, uputili smo se prema mjestu strijeljanja, gdje nas je dočekao general Petar Janjić, Tromblon, koji nam je svjedočio o zločinima i genocidu koji su počinili srpski dobrovoljci i takozvana JNA. Bilo je to vrlo dirljivo svjedočanstvo  iz prve ruke. Sve nas je to duboko dirnulo i izazvalo tugu u srcu i suze u očima. Tu smo imali prigodu nabaviti knjigu o vukovarskoj tragediji.

Bila je to posljednja točka našeg hodočašća u Vukovar, odakle smo se, predvečer, uputili prema svojim kućama. Svi smo bili pod dojmom stravičnog svjedočanstva gospodina Janjića, koji nikada ne ćemo zaboraviti. Tijekom putovanja imali smo prigodu iznijeti svoje doživljaje. Bilo je nemoguće opisati sve ono što smo doživjeli i pohranili u svoja srca kao trajnu uspomenu na ovo hodočašće i Susret Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. U sitnim jutarnjim satima živi, zdravi, ujedno umorni i pospani stigli smo svojim kućama. S nestrpljenjem iščekujemo idući susret koji je najavaljen u Zagrebu 2020. godine.

 

Priprava u župi za odlazak u Vukovar

Podsjetimo da smo se za susret HKM u Vukovaru pripremali predviđenim katehezama, kako je to redovita praksa širom cijele Crkve u Hrvata. Naš župnik don Ivan, pozvao nas je na susret u župi i prvu održanu katehezu 10. prosinca 2016. Zbog priprave za Božić, zbog božićnih ispovijedi po župama i blagoslova obitelji, u božićno vrijeme nismo imali susrete. S katehezama smo nastavili 11. veljače 2017., kada je predavanje održao domaći sin don Ilija Petković, mlađi. Susret 18. veljače održao je župnik don Ivan, te 25. veljače, ponovno nam je stigao don Ilija Petković, mlađi. Potom su se redali: 4. ožujka don Mladen Šutalo iz Mostara, 11. ožujka don Ivan Bijakšić s Gradine, 18. ožujka ponovno župnik don Ivan, 25. ožujka don Ivan Perić iz Mostara te 1. travnja župnik don Ivan. Nakon toga susreta, zbog svetkovine Uskrsa, učinjena je kratka stanka. Susrete smo, poslije nastavili Euharistijskim klanjanjem petkom 21. travnja te uoči samog odlaska u Vukovar 28. travnja. Nakon toga uslijedili su redoviti susreti priprave na župnu svetkovinu Presvetoga srca Isusova. Sve te susrete, molitve i pjesme tijekom euharistijskih klanjanja, animirali su mladi sa župnikom don Ivanom.

 

  • susret-hkm-u-vukovaru-2017-001
  • susret-hkm-u-vukovaru-2017-002
  • susret-hkm-u-vukovaru-2017-003
  • susret-hkm-u-vukovaru-2017-004

Ilija Penava

Free counters! 

© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina