Svete Mise u 8 i 11 sati u Svetištu i u 9:30 u crkvi sv. Ane U Zvirovićima                                                                   Aktualni župni list

6.večer gange, gusala i dipala

Ljubitelji tradicijskih napjeva i svirke na glazbalima i ove su godine došli „na svoje“ u subotu 19.svibnja u restoranu IV-MA Fragola u Radišićima na šestoj po redu večeri gange, gusala i dipala.

Nakon što je fra Dario Dodig zazvao božji blagoslov na sve izvođače i goste nedvosmisleno je podržao ovu i slične manifestacije koje promoviraju i njeguju običaje i kulturnu baštinu hrvatskog naroda ovih krajeva.

U nešto malo više od tri sata čula se pjesma i svirka iz svih krajeva Hercegovine, od Tomislavgrada do Stoca, pa Imotske krajine do Ravnih Kotara, a zaguslio je i jedan Splićanin. Roko Čulina, najmlađi guslar u Hrvatskoj (1998.godište) koji nije krio oduševljenje manifestacijom i obećao je dolazak i dogodine.

Bilo je nešto više od četrdeset izvođača, najviše gangaških skupina njih dvadesetak, potom guslara dvanaest. Raduje povećan broj bećarskih skupina  njih sedam, a diplila su četvorica. Ilija Proleta iz župe Aladinići uz diple i gusle zasvirao je i lijerice dignuvši dvoranu na noge.

Specijalni gosti „6.večeri gange, gusala i dipala“ bili su „Sokolovi“ iz Ravnih Kotara koji su se predstavili svirkama na diplama, usnoj harmonici, te napjevima ravnokotarskog kraja.

Organizator manifestacije, udruga „Gusle, diple, ganga“ iz Ljubuškog u kojoj su najbrojniji i najaktivniji Studenčani i ove se godine potrudila izvođačima i gostima osigurati“iće i piće“, a dobro raspoloženje uz pjesmu se nastavilo do jutarnjih sati.

  • ganga-2018-001
  • ganga-2018-002
  • ganga-2018-003
Free counters! 

© 2012 - 2021 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina