Nedjelja, 8. svibnja:                           8 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                          9,30 - Sveta Misa blagoslova polja u Stubici                           11 - Sveta Misa za narod (župna crkva)                           12 - Sveta Misa blag. polja u Trseljevini                           Aktualni župni list

Izlet u Neum - 1.9.2016.

   I ove su godine, pri svršetku ljeta, nakon redovnih ljetnih dolazaka na svete Mise, u četvrtak, 1. rujna 2016., dječji zbor „Plavi anđeli“ i ministrantski zbor „Dominik“ otišli na kupanje u Neum.

Bogu hvala osvanulo je lijepo i sunčano jutro te smo s Božjim blagoslovom krenuli u 8 sati prema Neumu. Uz našega župnika don Ivu, s nama su još išli i naš ovogodišnji mladomisnik don Ilija Petković, te naš Bernard Lauc i Mladen Pavlović. Bili su dobra pripomoć župniku uz djecu koju treba stalno pratiti i na oku držati. Putem smo najprije navratili u župu Bezgrešnog Začeća Marijina u Hrasnu gdje je župnik don Antun Pavlović. Hrasno je poznato hercegovačko Gospino proštenište i svetište Kraljice mira. I mi smo se popeli na Gradinu, uzvišicu ponad župne crkve gdje se nalazi kip Kraljice mira, izmolili smo pozdrav Gospi i fotografirali se za uspomenu. Nakon toga smo se spustili u župnu crkvu, izmolili desetku krunice i zapjevali Gospinu pjesmu. Pored crkve se nalazi galerija i zavičajna kuća. Sve prepuno slika i starih predmeta koje su koristili naši stari u raznim kućnim i poljoprivrednim prigodama: ralo, plug, jaram, drljača, gužva, vrcaljka za med, kablić, stan, sinija, bukara, burilo, puhaljka za pčele, stap, kudjelja, vreteno, čobanska torba, kaputa, bičalj, gargaši, tronožac, sač, ćusegija, pratljača, ognjište, opanci, stare nošnje i druge stvari. Nakon što smo sve to lijepo pregledali nastavili smo svoj put prema Naumu. U župi Gospe od zdravlja dobrodošlicom su nas dočekali župnik don ivica Puljić i kapelan don Stipe Gale. Don Stipe nas je uveo u novu prelijepu crkvu na obali gdje nam je kratko objasnio gradnju i značenje nove neumske crkve. 
Nakon toga smo konačno stigli na samu plažu gdje smo se raskomotili, izvadili svoje stvari i ručnike iz torbi i požurili se bućnuti u more. A more je kao stvoreno za mnoge lijepe stvari: jedni su plivali, drugi su ronili, neki su se prskali, neki su izranjali kamenje, školjke i rakove, a neki su skakali naglavačke s benta. U međuvremenu smo se mogli osunčati, popiti sok, prezalogajiti štogod, uzeti sladoled i prošetati plažom.  Oko pet sati smo lagano spremali stvari, presvukli se i pošli nazad svojim kućama. Hvala Bogu sretno smo se vratili u svoju župu gdje su nas čekali naši roditelji s autima ispred Pastoralnog centra odakle smo i pošli. Bili smo pomalo umorni, ali dragom Bogu zahvalni za prekrasno vrijeme i sunčan dan. Na kraju od srca zahvaljujemo našem vozaču Braknu i pouzeću TMT na ugodnoj i sigurnoj vožnji. 
Posebno hvala župniku bez kojega ovoga izleta ne bi ni bilo, a nadamo se da ni dogodine neće naš izlet u Neum neće izostati.

 

 Anita Luburić i Daria Petković

  • izlet-u-neum-2016-01
  • izlet-u-neum-2016-02
  • izlet-u-neum-2016-03
  • izlet-u-neum-2016-04
  • izlet-u-neum-2016-05
© 2012 - 2022 Svetište Studenci. Dozvoljeno je preuzimati izvorne tekstove. Web development Ante Kozina